Predstavljena nova sigurna karta Srednjeg Velebita

Gospićka Stanica HGSS-a održala je danas predstavljanje Sigurne karte srednjeg Velebita. S obzirom da se izdana publikacija odnosi na područje Parka prirode Velebit prigodno je i predstavljena u sjedištu ustanove. Ravnateljica Parka Ana Brkljačić pozdravila je sve prisute i istaknula kako je ponosna što su čak četiri djelatnika ustanove članovi HGSS-a te da je izrazito zadovoljna partnerskim odnosom s HGSS Stanicom Gospić posebice na projektu Sigurne šume Srednjeg Velebita  kojeg je provodila Stanica Gospić.

Potom je pročelnik HGSS Stanice Gospić Josip Brozičević istaknuo važnost dobre suradnje  HGSS Stanice Gospić i JU PP Velebit.

Nastavak ispod oglasa

-Naša suradnja oćituje se u brojnim segmentima, posebice u cilju sprječavanja nastanka nesreća na ovom području, što je i temeljna zadaća HGSS-a.  Namjera nam je  u narednim edicijama unaprijediti i dopuniti ovu kartu sa svim nastalim promjenama u sljedećem razdoblju kada ćemo izraditi i nove karte južnog Velebita, najavio je Josip  Brozičević.

Proces nastanka ove vrijedne karte prezentirao je autor  Mario Šaban, stalni član HGSS-a. Materijali i izrada karte trajali su pune tri  godine, uz dragocijenu pomoć  članova HGSS-a, JU PP Velebit, Uprave šuma Gospić, kao i brojnih planinara. Autor je prikazao i važan aspekt karte za Stanicu u smislu prevencije nesreća  i atraktivnost turističko-planinarskog zemljovida koji će zasigurno biti od koristi svim posjetiteljima Parka. Kroz prezentaciju uspješno je prikazao i sami proces nastanka karte. Na sve ovo nadovezao se Josip Brozičević.

-Hrvatska gorska služba spašavanja uspješno provodi dugogodišnji nacionalni projekt izrade i izdavanja sigurnosnih karata kojim se nastoje obuhvatiti neurbana područja teritorija Republike Hrvatske. Pomoću vjerodostojnih i aktualnih tematskih turističko-planinarskih zemljovida i vodiča, nastoji se preventivno djelovati na način da se rekreativcima, planinarima, turistima i ostalim izletnicima putem preciznih, jasnih i razumljivih zemljovida pruže jasne i svrhovite informacije  o prostoru koji planiraju posjetiti i u kojem planiraju provoditi aktivnosti. Također, zemljovidima se koriste i sami pripadnici HGSS-a, s ciljem našeg bržeg i sigurnijeg pristupa unesrećenima u akcijama spašavanja i potragama nestalih i zalutalih osoba, rekao je Brozičević.

„Sigurna karta srednji Velebit druga je sigurna karta HGSS-a Stanice Gospić koja obuhvaća područje Ličko-senjske županije. Prva edicija je tiskana u nakladi od 2000 komada, a mogu se nabaviti u HGSS-u Stanici Gospić i u JU PP Velebit.

L.O.