Predstavljena skrivena ljepota šuma

GOSPIĆ- „Šuma okom šumara“ naziv je izložbe fotografiju koju je sinoć u holu Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ predstavilo Hrvatsko šumarsko društvo-ogranak Gospić. Predsjednica ogranka Mandica Dasović, čiji su radovi također izložene na ovoj izložbi, istaknula je međunarodni karakter izložbe jer su svoje radove izložili autori iz Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Hrvatske. Osvrt na izložbu dala je prof. Vesna Bunčić, ravnateljica Muzeja Like Gospić, govoreći kako šumari nisu samo stručnjaci u svom poslu, nego i umjetničke duše koje traže detalje čija je ljepota neupitna, ali zbog prirodnih i fizičkih okolnosti nedostupna većini ljudi.

-Foto objektivi šumara zapisali su i neke pomalo bizarne igre na pojedinostima koje oko prolaznika ne bi niti zamijetilo. Ali zato je tu budno oko šumara i njihov senzibilitet za detalje koje su oni prepoznali, snimili i na taj način stvarali umjetnička djela pred kojim stojimo. Za takvo nešto valja se prije svega „naoružati sa strpljenjem, imati dobre živce i instinkt, ponekad treba brzo reagirati da bi se objektivom „uhvatilo“ svu ljepotu koja je oko nas, je obično oko ne zamjećuje, rekla je prof. Vesna Bunčić. Dopredsjednik Hrvatskog šumarskog društva Oliver Vlainić u svojem je obraćanju nazočnima ustvrdio kako je ovo 10. međunarodna izložba fotografija čiji je postav obišao većinu europskih država, te bio izložen i u salonu sjedišta Ujedinjenih nacija u New Yorku.
-„ Zbog vrijednosti i ljepote fotografskih zapisa sve je veći broj šumara-fotografa iz cijele Europe koji žele sudjelovati u ovakvim kulturnim zbivanjima. Zato na raspolaganju imamo sve više vrhunskih fotografija, foto-zapisa čija je umjetnička vrijednost neosporna“, ustvrdio je Vlainić i izložbu proglasio otvorenom. Među posjetiteljima bili su predstavnici Uprave šuma Gospić, zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić i ljubitelji fotografije svih uzrasta. Ovaj atraktivni postav možete pogledati do 13. veljače.

Nastavak ispod oglasa

M. S.