Na zadnjoj održanoj komemoraciji povodom smrti Paje Šimića, dragovoljca Domovinskog rata iz Gospića, njegov suborac i prijatelj Zdenko Bando, danas ugledni zagrebački odvjetnik, najavio je tada nove korake u nastojanjima priznavanja statusa  117. brigade Zbora narodne garde Gospić i njezinih pripadnika. Pomaka očito ima  i Zdenko Bando ih je danas  definirao u telefonskom razgovoru.

-Pismom smo se obratili ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i zamolili ga za prijem. Riječ je o dragovoljcu Domovinskog rata, branitelju koji je prošao sva hrvatska bojišta i časnom čovjeku koji slovi kao vrlo korektan ministar koji na svaki način želi pomoći u rješavanju problema hrvatskih branitelja. Ovaj tjedan očekujemo odgovor i termin kada ćemo s njim održati sastanak.

Mi kao Inicijativa za rješavanje statusa 117. brigade ZNG Gospić ne želimo nikoga povrijediti niti nekome otimati zasluge  časno stečene u Domovinskom ratu. Samo želimo da se službeno valoriziraju zasluge 117. brigade ZNG i njezinih pripadnika. Dakle, želimo samo dokazati povijesnu istinu, ističe u razgovoru Zdenko Bando.

M.S.