Kiša koja je s manjim prekidima diljem Like padala veći dio protekle noći znatno je podigla vodostaje svih rijeka i potoka. Najsloženija je situacija u hidro-akomulacijskom jezeru Kruščica koje je trenutno popunjeno sa preko 90 posto ukupnih kapaciteta. Situaciju nam je pojasnila Lidija Pernar, voditeljica sliva Hrvatskih voda za Liku i Primorje.

-Situacija je sve složenija pa smo preko brane HE „Sklope“ primorani ispustati sav dotok vode, odnosno oko  280 kubnih metara vode rijeke Like u sekundi. Znatno se pojačao dotok vode iz Bakovačkog potoka koji trenutno obiluje vodom od oko 35 kubika u sekundi. To se odmah odražava i na okolne prometnice jer su neke već pod vodom, ali dopodne je bilo  riječ o svega nekoliko centimetara, rekla nam je Lidija Pernar.

Da voda nadire potvrdio nam je predsjednim Stožera Civilne zaštite Općine Perušić Mihael Kurteš.

-Birački odbori za Gornji Kosinj jutros su nesmetano prošli cestom, ali za večeras nismo sigurni za njihov povratak pa smo na teren već uputili dva tima sa čamcima.  Danas poslijepodne Bakovački potok podigao se za oko 20 centimetara iznad prometnica i nastavi li nadirati ovom brzinom mnoge lokalne ceste bit će ujutro pod vodom, naglasio je Mihael Kurteš. U Donjem Kosinju Markov ponor „guta“ velike količine sliva rijeke Like, polako poplavljuje Lipovo polje, ali za sada nema ugroza za kuće i gospodarske zgrade.

M.S.