Foto:Arhiva

Danas je osamnaesti dan prosvjeda hrvatskih branitelja koji i dalje ustraju u svojim zahtjevima vezanim za zaštitu svojih prava.
U subotu 8. Studenog 2014. godine u organizaciji Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata Ličko senjske županije oko stotinu hrvatskih branitelja sa područja Gospića, Otočca, Plitvičkih jezera, Lovinca, Brinja, Senja, Korenice autobusom, kombi vozilima i osobnim automobilima odlaze u Zagreb kako bi još jednom iskazali svoju podršku prosvjedima 100 postotnih invalida koji ispred Ministarstva branitelja prosvjeduju i između ostalog traže ostavke Predraga Matića, Vesne Nađ i Bojana Glavaševića.
Kako nam je kazao predsjednik Stožera za obranu digniteta domovinskog rata Ličko senjske županije Antonio Šebalj, ovo je još jedan posjet hrvatskim braniteljima koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, tako da ovaj put to čine objedinjeno sa većinom braniteljskih udruga iz Ličko senjske županije. Oko stotinu branitelja u subotu ide u Zagreb, neki autobusom, neki kombi vozilima a neki sa svojim osobnim vozilima. Oni koji idu autobusom, navečer se vraćaju, a nas oko 20-30 ostajemo tijekom subote i nedjelje. Kao pripomoć, nosimo hranu, vodu i sokove a dogovoreno je da pošaljemo i drva. Od samog početka prosvjeda uključeni smo u davanju podrške i ostat ćemo do kraja uz naše prijatelje suborce u cilju ostvarenja zahtjeva.
Predsjednik UHDDR Ličko senjske županije Božo Bižanović kaže da branitelji okupljeni u UHDDR sa područja Otočca, Brinja i Senja također podržavaju prosvjede u Zagrebu što će dokazati i svojom podrškom odlaskom u Zagreb.
Okupljeni oko Stožera za obranu digniteta domovinskog rata Ličko senjske županije svojim odlaskom u Zagreb želimo još jednom dati do znanja da kako smo stvarali ovu državu tako ćemo ju i braniti a sve sa ciljem zaštite prava hrvatskih branitelja pogotovo 100 postotnih hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata. Dajemo punu podršku zahtjevima naših suboraca u Zagrebu tako da ćemo u Zagrebu ostati dva dana, kazao je Bižanović.
I predsjednik gospićke HVIDR-e Ivica Alić kaže da je njihova podrška prosvjedima u Zagrebu neupitna, te da su od početka prosvjeda uključeni u aktivnosti kako bi dali do znanja da su uz svoje prijatelje.
Branitelji ustraju u svojim zahtjevima za smjenom ministra Predraga Matića i najbližih mu suradnika te donošenju ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja. Kako doznajemo, nakon prvog zahtjeva, Matićeve smjene, branitelji koji prosvjeduju spremni su razgovarati o zakonu. Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški, jedan od organizatora prosvjeda, za danas je najavio konferenciju za novinare u šatoru branitelja na kojoj će iznijeti neke nove činjenice i argumente za njihove optužbe o izjednačavanju žrtve i agresora.
Dražen Prša