„Lako ti je oporbenjak biti i nad  svime gorke suze liti“!

Mogao bi ovo biti tekst novog bećarca,  nematirijalne hrvatske baštine zaštićene od strane UNESCO-a. Povod pisanja ovoga teksta jesu prijedlozi novih Zakona što ih je u saborsku proceduru uputio Most. S tim prijedlozima  žele se dokinuti „crne titule Hrvatske“ po kojima smo u europskom vrhu po pitanju broja pušača, pretilosti i pijenju alkohola. Svakako je najzvučniji među tim prijedlozima onaj kojim se predlaže zabrana pušenja običnih i e-cigareta u javnosti. Odnosno na svim javnim naseljenim mjestima, na trgovima i ulicama.  To znači da pušači odlaze u ilegalu i pušit će samo u divljini, da ih tko ne bi ugledao. Tamo su im se već pridružili svi oni koji imaju duševnih tegoba jer ih je tamo smjestio saborski stručnjak „dr“. Ivan Pernar koji se na svojem facebook profilu pohvalio kako predlaže svima koji boluju od depresije da bace lijekove i krenu u šume.

Usvoji li se prijedlog Zakona Mosta, smanjit će se priliv sredstava u državni Proračun od poreza na duhanske proizvode. Tada bi trebalo uvesti sankcioniranje na  lupanja prazne slame i gluposti naših političara, što bi svakako nadmašilo deficit. Proračun bi bio pun, a svi mi bismo manje udisali duhanski dim. I slušali manje gluposti.

Svakog tjedna-ostavka jedna

Apsolutni prvak države u zahtjevima za ostavkama državnih dužnosnika svakako je Davor Bernardić(SDP). Svoj sve lošiji rejting i bezidejnost Bero svako malo kompenzira zahtjevima za ostavkama. Ili je ministar Krstičević kriv za (ne)nabavku  zrakopolova od Izraela ili je vječni krivac ministar Kujundžić ili je Predsjednica previše eksponirana i u svađi s Plenkovićem ili Beri „nije sjela“ kurikularna reforma. Uz ankete koje su mu sve manje sklone, Bernardića ljute i mnogi iz njegovih redova. Po sadašnjoj kontalaciji snaga političkog vrha SDP-a Bero se ne mora ničega plašiti. Mlad je čovjek, ali bi zbog kronične neimaštine vizija napretka stranke i RH Bero  mogao biti doživotni lider svoje stranke. Po uzoru na „najvećeg sina naših naroda i narodnosti“, ratnog i poratnog zločinca Tita. Kojega se SDP malo srami, malo ponosi. Od prigode do prigode.

Ideja o rektrikcijama pušenja, uvođenja više voća i povrća u naše odgojno-obrazovne ustanove i za zdraviji život nacije stara je novost. Posebno ju je zdušno isticao jedan Ličanin ( a tko bi drugi?). Po mnogima najbolji hrvatski ministar zdravstva bio je dr. Darko Milinović. Upravo se on posebno zalagao da hrvatska mladež živi zdravije, da se pušenje uvede u posebnim odjeljcima u kafićima. Zakon o  zabrani pušenja postoji još od 2004. godine. Tadašnja Vlada je  poput mnogih vlada u Europi donijela zakon o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorijama, restoranima te u uredima. Ako kafići žele imati prostoriju za pušenje, moraju osigurati potrebnu ventilaciju. Tada je donesen zakon i o zabrani prodaje duhanskih proizvoda i alkohola maloljetnicima. U posljednjih 15 godina taj zakon kod nas nije donio ništa. U europskim zemljama imao je učinka samo tamo gdje  su pokrenuli i snažnu edukaciju i medijsku antipušačku kampanju. Kod nas to nije slučaj. Tome su svoj obol dale i trgovine koje uredno ističu zabranu prodaje duhana i alkohola maloljetnicima, dok istodobno stalno krše te iste odredbe.

Pušači kao kriminalci?

Kakvu nam to budućnost predlaže Most? Valjda bi prihvaćanje njihov prijedloga trebalo otvoriti nova radna mjesta „hvatača pušača zateknutih in flagranti“? Uz posebno dresirane pse koji njuše nikotin? Ili ćemo po uzoru na Orwelovu „1984.“  pomoću Velikog brata i tisuća kamera kontrolirati tko gdje puši?

Zanimljivo je kako Most predlaže zabranu pušenja i konzumiranja alkohola, ali se nisu sjetili tražiti i zabranu subvencioniranja sadnje duhana, hmelja, ječma, vinove loze i svih drugih biljaka od kojih nastaje alkohol.  Stoga bi stroga zabrana pušenja i uživanja alkohola kod nas bila tek post festum, umjesto da se problem rješava na njegovu ishodištu. Ideje o poskupljenju cigareta od 75 do 100% bila bi samo raj za švercere. Hrvatska očito ima predugi popis političara koji su sebi umislili da imaju povijesno poslanje biblijskih razmjera, po uzoru na proroke. Začudo, nitko od tih genijalaca nije se zamislio kroz kakve patnje i traume prolazimo svi mi, građani Hrvatske kojima je „puna kapa“ sveznajućih političara koji su samim izborom na određenu političku poziciju postali veći od samih sebe.

L.O.