Premijer Orešković: “Lika je Bogom dana i treba joj pomoći!“

Premijer Tihomir Orešković boravio je danas u službenom posjetu Ličko-senjskoj  županiji. Najprije je obišao uzgajalište pastrve u ribogojilištu „Leko“ u Sincu kako bi se upoznao s tim gospodarskim subjektom. Uslijedio je prijem kod župana Milana Kolića koji je premijera upoznao s gospodarskim naprecima županije i nastojanja da je osim gospodarskog razvoja poboljša i demografska slika ovoga dijela Hrvatske. Nakon razgovora premijer i župan su se obratili novinarima.

-Zahvaljujem županu Koliću na toplom prijemu i čestitam njemu i njegovim suradnicima na sve boljim rezultatima, rekao je premijer Orešković. U porastu je BDP, upravo kao i turizam koji svake godine bilježi porast broja gostiju. U proceduri su projekti koji će  iz fondova EU   povući sredstva u ukupnoj vrijednosti od  550 milijuna eura. Neki su već realizirani, neki spremni za aplikacije. Lika ima velike potencijale za razvoj OPG-a, a ja ću sagledati na koji način pomoći i otkloniti prepreke ukoliko  one postoje., rekao je premijer Orešković koji je na pitanje novinara vezano uz problem NP Plitvička jezera izjavio kako je u pitanju ogromni potencijal i svjetski priznati biser kojega svakako valja očuvati. Župan Kolić iz današnjeg posjeta vidi još jednu šansu za Ličko-senjsku županiju.

Nastavak ispod oglasa

-Očekujem da premijer Tihomir Orešković sa svojim poznanstvima diljem svijeta lobira za našu županiju. Veliku šansu imamo kroz brojne projekte  koje smo pripremili za EU fondove.  Uvjeren sam da će premijer kao rođeni Ličanin iskoristi svoje mogućnosti da bi lobirao za mnoge projekte koji su već pripremljeni. Naš prosperitet ćemo ostvariti kroz turizam, kroz drvnu industriju, stočarstvo i općenito poljoprivrednu proizvodnju, rekao je župan Kolić koji je gosta potom poveo u Ribnik kako bi se na licu mjesta uvjerio u napore koji se čine na razminiranju poljoprivrednih površina u Ličko-senjskoj županiji. Detalje ovoga projekta pojasnio je ravnatelj HCR-a Božidar Jakopec koji je istaknuo podatak po kojemu se u Ličko-senjskoj županiji treba još razminirati oko 14 km2 minsko-sumnjivog prostora. Zadnji dio današnjeg posjeta premijera Oreškovića bio je vezan uz stočarsku farmu, odnosno OPG Čačić u Ostrvici.

H. J.