Premijer Plenković pustio u rad Vjetroelektranu Senj

Najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj započela je danas davati prve megavate električne energije u sustav HEP-a. Pokrenuo ju je pritiskom na dugme premijer Andrej Plenković tijekom svečanosti puštanja u probni rad ovoga resursa.

Riječ je o velikoj kineskoj investiciji vrijednoj oko 200 milijuna eura, a vjetroelektranu je gradila kineska državna tvrtka Norinco International Cooperation Ltd. Direkt s Hrvatima u Austriji, Češkoj, Njemačkoj i Italiji. To je druga po vrijednosti investicija u Hrvatskoj, odmah iza Pelješkog mosta, a projekt se financira kineskim kapitalom.

Svečanost u povodu puštanja vjetroelektrane u rad je održana u hotelu Sheraton u Zagrebu, gdje je Plenković pritiskom na dugme na daljinu pustio vjetroelektranu u rad. Pretpostavlja se da bi Lika zahvaljujući ovom projektu godišnje trebala dobiti 5,5 milijuna kuna. Na svečanosti u Zagrebu premijer je rekao kako je za vrijeme njegove Vlade Hrvatska unaprijedila odnose s Kinom te da je između Hrvatske i Kine u 2020. godine bilo milijardu i 400 milijuna razmjene.

Istaknuo je kako je usprkos pandemiji i potresima, ovaj projekt završen do kraja i prema planu, istaknuvši da ova investicija od 200 milijuna eura u čistu energiju predstavlja jedinstvenu vrstu ulaganja te je riječ o projektu koji je vrijedan i bitan za Hrvatsku, za Ličko-senjsku županiju i Općinu Brinje, jer za ukupnu proizvodnju električne energije koristi vjetar, odnosno obnovljivi izvor energije. Današnjoj svečanosti bio je nazočan i župan ličko-senjski Ernest Petry.

Premijer Plenković smatra da će 39 vjetroagregata predstavljati bitan doprinos u 3,5 posto ukupne proizvodnje električne energije u Hrvatskoj, istaknuvši kako do 2030. želimo imati minimalno 32 posto udjela obnovljive energije.

L. O.