Preminuo vlč. Josip Šop

Župnik na riječkoj Kozali i ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije vlč. Josip Šop preminuo je u srijedu 25. siječnja, u 70. godini života i 43. godini svećeništva.

Pogrebna misa s obredom ukopa održat će se u petak 27. siječnja u 14 sati u crkvi Sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali. Pokojnikovo tijelo bit će izloženo u crkvi od 13 sati.

Vlč. Josip Šop za svećenika je zaređen 29. lipnja 1969. u Otočcu, polaganjem ruku biskupa Josipa Pavlišića, a prvu službu župnika obavljao je u župama Krasno i Kutarevo. Od 1976. bio je na službi u Bakru i Bakarcu, 1990. prelazi na službu u Crikvenicu, 1999. u Veprinac i Ičiće, a 2001. u Viškovo. Od 2003. godine bio je župnik na Kozali. Obnašao je od 2008. godine službu ravnatelja Caritasa Riječke nadbiskupije, a sudjelovao je i u radu savjetodavnih tijela riječkog Ordinarijata. Bio je član Prezbiterskog i Pastoralnog vijeća te Zbora savjetnika.

Kao ravnatelj Caritasa u razgovoru za Zvona u travnju 2010. godine iznio je svoje viđenje svećeničke službe i poslanja vjernika: “Služenje Crkve nije opredjeljenje već temeljno poslanje. Svaki je kršćanin sakramentom krštenja pozvan svjedočiti ljubav Božju. Tek onda kad cijela zajednica preuzme odgovornost za svoje siromahe, kada svi počnu svjedočiti ljubav Božju, možemo govoriti o ispunjenju Božjeg plana.”

( b )