-
-

   MUTILIĆ – Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija Preobraženja Gospodnjeg  održana u selu Mutilić kod Udbine okupila je veliko mnoštvo ljudi pristiglih iz cijele Like i dijaspore.Prema riječim stalnih posjetitelja ove priredbe jučerašnje Preobraženje održano je u znaku rekorda jer je u proslavi sudjelovalo više od tisuću ljudi.

     Ispred  crkve srušene u II. svjetskom ratu najprije je  održana zajednička molitva koju je predvodio jerej Nikola Maobabić  iz Korenice. U sklopu narodnog zbora održan je  i malonogometni turnir u kojemu je pobjedu premoćno odnijela domaća ekipa “Krbava” iz Udbine. Drugi su bili nogometaši Korenice, dok su goisti iz Jasenka u Gorskom Kotaru bili treći. Veliku je pozornost posjetitelja izazvala i prodajna izložba slika  udbinske Likovne kolonije “Lika u srcu”. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su KUD-ovi  “Drvar” iz Drvara, “Đurđevdan” iz Drežnice, SKD “Prosvjeta” iz Korenice i Udbine, zatim Udruga Lika iz Gračaca i glazbeni sastav “Mir” iz Gomirja. Buran je pljesak dobio i narodni guslar Saša Lukić iz Gračaca. Kao glavna zvijezda večer nastupila je pjevačica Biljana Jevtić, uz pratnju orkestra popularnog harmonikaša Veljka Živkovića.

     Po onoj staroj izreci “bolje da nestane sela, nego običaja” Preobraženje Gospodnje u Mutiliću uspjelo se održati i čak povećati svoj ukupni opseg. Unatoč ratovima, krizama i svemu lošem što Liku prati untrag više desetljeća. Organizatori i pokrovtelji ove odlično posjećene priredbe su Općina Udbina i SKD “Prosvjeta”  iz Udbine. Među okupljenom mnoštvom bili su u random zamahu i načelnik Općine Udbina Ivan Pešut, njegov zamjenik Milan Uzelac, kao i članovi Općinskog vijeća. Procjenjuje se da sinoćnji zbor bio najposjećeniji ovogodišnji vjersko-kulturni skup održan u Lici.

M. S.