SKD „Prosvjeta“ iz Udbine ovih je dana bilo domaćin Likovne kolonije. Kako nam je rekla predsjednica SKD „Prosvjeta“ iz Udbine Tatjana Čanković, bio je ovo ugodan kulturni događaj vezan uz proslavu Preobraženja u selu Mutilić.

-Tijekom dva dana naši gosti su bili članovi udruge „Moslavački štrk”, ujedno i sudionici likovne kolonije “Lika u srcu- Udbina 2021.”. Mi inače širom otvaramo vrata za umjetnike i štovatelje  umjetnosti. Tako su s nama bili: Alma i Nermin Mujakić, Branka Vrbanić, Dobra Vein, Danijela Makoš Repaja, Hajrudin Osmanagić, Jadranka Del Ponte i predsjednica udruge Marija Pukec Žigić. Izložba slika bila je upriličena kod crkve u Mutiliću, a poslije će se moći vidjeti u prostorijama SKD “Prosvjete” Udbina, rekla nam je Tatjana Čanković.

U Mutiliću i danas stoje ogoljene razvaline pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg koja datira iz 1638., godine. Crkva je u  Drugom svjetskom ratu zapaljena od strane njemačke vojske. U selu su nekada živjele izmješane katoličke i pravoslavne obitelji koje su raseljavane i uništavane tijekom ratova, dok je danas tamo ostalo svega 15-ak žitelja.

Povodom praznika Preobraženja u crkvi su danas izložene slike Likovne kolonije, a službu Božju predvodio je korenički paroh otac Nikola Malobabić. Unatoč epidemioloških ograničenja današnjoj svetkovini svjedočilo je stotinjak mještana Udbine i okolice, kao i nekolicina gostiju. Mlađi članovi KUD-a „Prosvjeta“ pokazali su kako se pleše tradicionalno Ličko kolo, dok su stariji članovi otpjevali više pjesama iz svoje mladosti.

Na proslavi Preobraženja bio je zamjenik župana i predsjednik  SDSS-a Ličko-senjske županije Milan Uzelac. Unatoč objektivnim razlozima na današnju svetkovinu ipak je došlo nešto ljudi.

-Radostan sam zbog toga jer je najvažnije da se običaju ne ugase. Nakon 70 godina od rušenja ove crkve obnova se nastavila prije četiri godine sa sanacijom zidova i tornja, a s time se i zaustavilo daljnje propadanje zidova crkve.  Ove godine su sredstva resornog Ministarstva izostala zbog potresa na Baniji. Čim se situacija normalizira, nastavit će se s obnovom.

Danas se unatoč svemu okupilo nešto ljudi. KUD „Prosvjeta“ nam je dočarao kako se Preobraženje slavilo nekada. Uz vino, rakiju, kolač i grožđe, pjesmu i plesove, istaknuo je Milan Uzelac.

Prema registracijskim oznakama je vidljivo da su u Mutilić danas stigli mnogi Udbinjani koji sada žive izvan zavičaja i u drugim državama.

M. S.