Prepoznata vrijednost Hrvatskog centra u Ličkom Lešću

Hrvatski Centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda u Ličkom Lešću danas su posjetili pomoćnica ministra poljoprivrede i predsjednica povjerenstva za VIP projekte Mirjana Mataušić-Pišl, prof. Goran Klobučar s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu i gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac. Njih su ravnatelj centra Denis Lončar i Jelena Janjatović upoznali s projektima koje se provode u ovom, jedinstvenom centru takve vrste u Hrvatskoj.

Nastavak ispod oglasa

Ovo je jedinstveni centar u Hrvatskoj i više sam nego ugodno iznenađena kako to sve dobro funkcionira i kako je dobro organizirano. Stoga me ne čudi što je Europska unija prepoznala ovaj projekt koji je itekako vrijedan ulaganja. I Ministarstvo poljoprivrede je putem VIP projekata odlučilo financirati ovaj projekt tako da je moj posjet ovom Centru organiziran s namjerom kako bi se na licu mjesta upoznala sa svime te upoznala Ministarstvo što se sve ovdje radi, nakon čega, vjerujem da će se za ovaj Centar pokazati još više interesa. O riječnim rakovima jako se malo zna, osim da su nestali iz svih naših vodotoka, da ih je pobila njihova kuga i zapravo ovaj je projekt prepoznat zbog toga jer se ide na to kako bi se revitalizirali rakovi i ako se uspije u tome, naselili bi se u našim vodotocima, kazala je pom. ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac kaže da Grad financira rad djelatnika i materijalne troškove, što je u sastavu projekta FAR programa kad se centar izgrađivao i sada kada je Centar izgrađen treba raditi na iznalaženju daljnjih sredstava za financiranje projekata kako iz Europskih fondova, ali vjerojatno i od Ministarstva poljoprivrede.

Grad Otočac već ima značajnu korist od centra, jer osim što se proizvodi potočna pastrva s kojom se poribljava rijeka Gacka, podiže se i sama kvaliteta ribolovnog turizma jer dolaze ribići iz cijelog svijeta. Potvrda tomu je da u zadnjih godinu-dvije dana ima sve više ribića i prodanih ribolovnih karata što znači da je Gacka na jednom višem i značajnijem nivou nego što je bila prije. Interes Grada je i da se centar razvija i u znanstvenom smislu i u stvari ovaj naš Centar  je postao jedinstven u Hrvatskoj. Imamo konstantne razgovore i dogovore s profesorima sa Prirodoslovno matematičkog fakulteta iz Zagreba ali, kao što vidite, i sa predstavnicima ministarstva tako da realno očekujemo da će se ovi  naši projekti prepoznati i podržati.

U Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda u Ličkom Lešću zatekli smo profesoricu Ivanu Maguire s kolegicama Sandrom Hudina, Andrejom Lucić i Jelenom Basta s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu koje rade na projektu Ministarstva poljoprivrede, voditelja prof. Gorana Klobučara, uzgoja rakova u različitim uvjetima, a kako bi se iznašli najbolji uvjeti pri kojima oni najbolje i najbrže rastu. Cilj cijelog projekta je vraćanje mladih rakova u prirodu nakon što se ugoje jer su oni ključne karike slatkovodnih eko sustava i gleda ih se kao indikatore čistoće vode, kazala je prof. Maguire.

Dražen Prša