Približavanjem Božića i vremena darivanja svake godine raste i broj e-mailova kojima nas obasipaju prevaranti iz cijeloga svijeta. Najčešći oblik poruka ciljanom primatelju odnosi se na navodnu ostavštinu. U takvim se dopisima ističe kako ste  dobili veliki imetak od „Bog te pitaj“ kojeg dalekog rođaka koji je stradao u prometnoj ili nekog drugoj nesreći. Taj  je „rođak“ obavezno bez obitelji, a upravo se vas sjetio u oporuci  „teškoj“ milijune dolara, eura ili neke treće valute. Taj novac možete dobiti, ali je prije toga potrebno uplatiti neku sumu  odvjetničkom društvu te daleke zemlje, kako bi se podmirili troškovi prijenosa vlasništva.

Drugi oprobani sustav prijevare odnosi se na našu  samilost. Mladi student ostao je u dalekoj zemlji bez dokumenata i novca. Vratio bi se kući pa vas moli pomoć u vidu „simboličnih“ 50-60 eura. Student se u tuđini dokopao računala pa odjednom šalje po par tisuća mailova. A mogao se samo javiti u Hrvatsko veleposlanstvo u državi gdje se tobože nalazi.

Treći najčešći trik vezan je uz gospođu „tu i tu“  koja ima love ‘ko šodera, ali ne može raspolagati računom jer je pokojni (zločesti) muž nije za to  ovlastio. Za početak trebate samo odgovoriti želite li uzeti taj novac jer je gospođa N. N. jako bolesna i jako joj se žuri da novac  ne uzmu pohlepni bankari. Kada se potvrdno odgovori, onda se u sljedećem dopisu ističe potreba slanja  broja vašeg deviznog računa, uz „simbolične“ manipulativne troškove.

Neki od spomenutih dopisa su doista srcedrapajući. Neki su, na žalost, sigurno i  iskreni, ali se gube u pravoj poplavi podvala i prijevara. Ukoliko želimo nekome pomoći, učinimo to posredovanjem Crvenog križa, Caritasa ili izravno, ako  znamo kome je pomoć namijenjena. U suprotnom naći ćete se u društvu mnogih koji su se polakomili i uplatili novac, očekujući milijune. Koji im nikada nisu uplaćeni. Naša ljubav prema  bližnjemu svome često znade biti popločena mješavinom pohlepe i gluposti.

L.O.