Prevencija kao zajednički posao

Po onoj staroj izreci „bolje spriječiti nego liječiti“ Policijska uprava ličko-senjska u suradnji s predstavnicima institucija i Vijećima za prevenciju gradova i općina redovno provodi niz nacionalnih i lokalnih preventivnih programa koji doprinose većoj sigurnosti cijele zajednice te senzibiliziranje javnosti na rješavanje i ukazivanje na određene probleme. O čemu je riječ?
U sklopu Nacionalnog programa sigurnosti u cestovnom prometu RH, na području svih policijskih postaja već se tradicionalno tijekom mjeseca rujna provodi akcija „Poštujte naše znakove“, kada se održavaju predavanja učenicima, roditeljima i vozačima. Kampanja je ove školske godine dodatno obogaćena edukativnim paketom „Sigurnost za sve – Cesta i ja“. Također su pojačano provodili operativno-preventivne aktivnosti koje se odnose na nadzor prometa u blizinama odgojno-obrazovnih ustanova, kako bi omogućili siguran prijelaz djece preko kolnika te sankcionirali vozače u prometnim prekršajima. Održana su i predavanja svim učenicima prvih razreda osnovnih škola s ciljem upoznavanja s pravilima bitnim za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu te su sudjelovali na prvim roditeljskim sastancima kojom prilikom su roditeljima ukazali na zakonske odredbe vezane uz prijevoz djece u vozilu. Djelatnici Policijske postaje Senj su u suradnji s Dječjim vrtićem „Travica“ obilježili „Europski dan bez automobila“, s ciljem poticanja svijesti i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša.
U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama PU ličko-senjska u suradnji s predstavnicima Ličko-senjske županije, Povjerenstva za ravnopravnost spolova LSŽ, Grada Gospića i Centra za socijalnu skrb Gospić, građanima su dijeljeni promotivno-edukativni materijali. Obilježavanje ima za cilj podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Povodom obilježavanja Dana policije, blagdana Svetog Mihovila, na području Donjeg Lapca, Senja, Otočca, Korenice i Gospića upriličeni su dani otvorenih vrata policije, gdje je djeci i građanima omogućen obilazak prostorija policijskih postaja, te su im prezentirani uređaji i oprema kojom se policijski službenici služe u svom radu.
U cilju informiranja javnosti o raznim oblicima samozaštitnog ponašanja na području policijskih postaja Gospić, Donji Lapac, Korenica i Novalja održane su preventivne aktivnosti: Stop provalama u automobile, Prevencijom protiv krađa, Siguran odmor, te a tom prilikom su dijeljeni letci. U sklopu preventivne akcije „Prijevare na kućnom pragu“ koja je usmjerena na upoznavanje starijeg stanovništva s modalitetima i prevencijom prijevara, starijim osobama su podijeljeni letci, kao i u sklopu preventivne akcije „Zajedno“ koja se odnosi na senzibiliziranje javnosti o trgovanju ljudima. Činjenica je da se zajedno doista više može učiniti da bi nam život svima bio sigurniji i bolji.

L. O.

Nastavak ispod oglasa