U nekoliko smo navrata pisali o zaraznim bolestima stoke koje su uzgajivačima činile velike štete na stadima. Veterinarska ambulanta Gospić već godinama uspješno radi na suzbijanju tih pošasti, a odmora nema niti ove godine. Direktor Veterinarske ambulante dr. vet. Tomislav Rukavina u razgovoru ističe niz aktivnosti od početka 2015.
-Djelatnici V.A.Gospić provode nekoliko Programa nadziranja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti domaćih životinja koje se prenose sa životinja na ljude (zoonoze), sa ciljem da se sva stada na području RH proglase službeno slobodnim od zaraznih bolesti, što nam uz zdravstvenu sigurnost donosi i mogućnost slobodne trgovine živim životinjama na zajedničkom tržištu EU kao i smanjenje troškova posjednicima životinja prilikom nabave i prodaje životinja .
Trenutno je u provedbi Program nadziranja i iskorjenjivanja Bruceloze ovaca i koza koji podrazumijeva uzorkovanje krvi svih rasplodnih ovaca i koza starijih od 6 mjeseci na području Grada Gospića, te Općina Perušić,Lovinac i Karlobag. Radi se o drugom uzorkovanju krvi jer je prvi krug odrađen u jesen 2014., nakon kojeg bi sva stada na navedenom području trebala ostvariti status službeno slobodnog stada u odnosu na Brucelu melitensis, što je između ostalog i uvjet za ostvarivanje poticaja u slijedećoj 2016.godini. Riječ je o opsežnoj akciji koja obuhvaća uzorkovanje oko 25 000 ovaca i koza na našem području. Nedavno je završena akcija dvokratnog cijepljenja svih preživača protiv bolesti plavog jezika na području cijele R Hrvatske u cilju aktivne imunizacije i zaštite preživača od ove neugodne tropske bolesti. Akcija je provedena od 1. veljače do 15. travnja2015., napominje dr. vet. Tomislav Rukavina. Dodaje kako će se u ovoj godini provoditi uzorkovanje krvi svih kopitara starijih od 6 mjeseci na bolest Infekciona anemija, kao i uzorkovanje krvi u svih rasplodnih svinja(krmača) na bolest Aujetzkog. Za uzgajivače stoke važan je podatak da su uzorkovanja i preventivna cijepljenja domaćih životinja u potpunosti financirana iz Državnog proračuna i Fondova EU, tako da ne čine dodatni trošak u uzgoju. Ovo dakako nije zanemariva činjenica jer u potpunosti eliminira potencijalni otpor vlasnika životinja prema provedbi Naređenih mjera.

M. S.