Policijska uprava ličko-senjska u suradnji sa Hrvatskim autoklubom Grada Zagreba i Autoklubom Senj i Otočac, provodi preventivne akcije u prometu s ciljem naglašavanja važnosti i obveze korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilu, posljedica nepropisnog prijevoza djece u vozilima, te upoznavanja građana sa opasnostima i posljedicama upravljanja vozilom nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Načelnik PP Otočac Zvonko Vrban
Načelnik PP Otočac Zvonko Vrban

Tako je danas na gradskom trgu u Otočcu upriličena preventivna akcija na kojoj su građani imali mogućnost isprobati „simulator prevrtanja“, posebno prilagođeno vozilo koje se okreće za 360 stupnjeva i tako dobiti predodžbu kako izgleda okretanje vozila uslijed prometne nesreće, odnosno okretanja vozila na krov ili bok.

Premda nam vremenski uvjeti nisu išli u prilog zadovoljan sam činjenicom da smo u suradnji sa HAK-om građanima Otočca putem „simulatora prevrtanja“ prezentirali kako ,u kontroliranim uvjetima izgleda prevrtanje vozila u slučaju prometne nesreće te ukazati na važnost korištenja sigurnosnih pojaseva  i pravilnog prijevoza djeca u vozilu .Ovo je samo jedna u nizu preventivnih akcija koje ćemo i u buduće provoditi u interesu sigurnosti građana u prometu, kazao je načelnik PP Otočac Zvonko Vrban.

U sklopu priprema za turističku sezonu PU Ličko senjska u suradnji sa HAK-om prezentira građanima obavezu korištenja sigurosnog pojasa i što se događa kad ste vezani a što kad niste. Ovdje je simulator prevrtanja vozila kako bi građani vidjeli i doživjeli sam osjećaj prevrtanja u vozilu. Imamo i pijane naočale kako bi vozačima na neki način prikazali kakva je njihova vidljivost prilikom određenih koncentracija alkohola. Ovo je inače prvi put da je simulator prevrtanja vozila dovezen u Ličko senjsku županiju što je još jedan pokazatelj koliko PU Ličko senjska ulaže u poslove vezane za preventivu, odnosno da se prema vozačima ne djeluje samo represivno nego da nam je cilj djelovanje na svijest vozača, kazao je policijski službenik PU LS Mirko Bićanić.

Dražen Prša