Preventivno-represivna akcija Policije na Veliki petak

Za sutra, 25. ožujka najavljena je zajednička akcija Policijske uprave ličko-senjske i Policijske uprave primorsko-goranske i zadarske. Na tim će se područjima  u vremenu od 11 do 16 sati provesti preventivno-represivnu akciju „Brzina i pretjecanje“. Kako i sugerira naziv, akcija će se usmjeriti na suzbijanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila u naseljenom mjestu i izvan naseljenog mjesta, nepropisnog pretjecanja, te drugih težih prometnih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Policija pri tome podsjeća:

  • brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća,
  • brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Stoga svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila. Da bi nakon naplate kazne bilo ono poznato „nisam znao“.

P.U./ L. O.