Prezentirane mogućnosti Županije i Grada Gospića

  GOSPIĆ – Veleposlanica Makedonije u Republici  Hrvatskoj  Daniela  Karagjozoska boravila je danas u svojem prvom službenom posjetu Ličko-senjskoj županiji i Gradu Gospiću. U Kulturno-informativnom centru primili su je župan Milan Kolić i gradonačelnik Petar Krmpotić s najbližim suradnicima: zamjenici župana Ivana Tomaš i Sanjin Rukavina, zamjenici gradonačelnika Marta Grgurić  i Ivan Biljan, predsjednica Obrtničke komore Ana Šerić-Konjikovac, te  pročelnici županijskih i gradskih odjela. Razgovorima su nazočili i neki od renomiranih poduzetnika kako bi se tijekom sastanka s veleposlanicom i njezinim suradnicima  razmijenila iskustva, posebice stoga što je Makedonija trenutno vodeća europska država kada je u pitanju rast  nacionalnog bruto dohotka. Nakon sastanka gradonačelnik Petar Krmpotić iskazao je zadovoljstvo susretom koji ima višestruki značaj.

 -Razmijenili smo iskustva vezana uz gospodarstvo, kulturu i druge segmente u kojima s Makedonijom želimo ostvariti novi napredak u suradnji, rekao je gradonačelnik. Dogovorili smo neke detalje, pospješit ćemo kontakte  i suradnju, poglavito vezano uz manifestaciju „Jesen u Lici“ koja se tradicionalno održava u Gospiću i našoj županiji. U Makedoniji postoji niz gradova s kojima ćemo na tom ukupnom planu moći ostvariti poveznicu i suradnju. Obostrana nam je nakana privlačiti nove investitore, a uz sve to Grad Gospić i Ličko-senjska županija moraju ostati dosljedan servis svim građanima, rekao je gradonačelnik Krmpotić. Riječi veleposlanice Daniele Karagjozoske župan Milan Kolić smatra temeljem jedne nove i proširene suradnje.

Nastavak ispod oglasa

-Čuli smo da je Makedonija danas odličan primjer u rastu gospodarstva koje ima godišnji porast od 4%. Razmijenili smo iskustva vezana u djelovanju lokalne samouprave. Našoj smo gošći danas prezentirali brojne mogućnosti naše Županije , gradova i općina, mogućnosti ulaganja u gospodarstvo, turističke potencijale, povijest i kulturu. Budući je Njezina ekselencija već boravila u Hrvatskoj kao turist poznate su joj mnoge destinacije, a upoznala se i nekim dijelovima Županije koji treba dodatno eksponirati. U svezi ovoga susreta važno je istaknuti obostranu otvorenost i nastojanja da poboljšamo suradnju na svim razinama i u svim segmentima gospodarstva i kulture. Uvjeren sam da će ulazak Hrvatske u EU biti u znaku novih mogućnosti suradnje dvaju Vlada i država. Našu gošću očekujemo u našim nacionalnim parkovima, na našim prekrasnim plažama i svakako na našoj priredbi „Jesen u Lici“. Produbljivanje suradnje vidim i na način da naredne godine na Jeseni u Lici nastupe i izlagači iz Makedonije, zaključio je župan Kolić.

   Zahvaljujući na gostoprimstvu i konkretnim razgovorima veleposlanica  Karagjozoska istaknula je činjenicu kako se Makedonija uključila u red država koje za veleposlanike imenuju osobe kojima je između ostaloga ekonomija primarno  zanimanje.

-Ugodno je danas biti u Lici i Gospiću.Zahvaljujem na prijemu, zahvaljujem na jednoj otvorenosti i želji domaćina da mi prezentiraju velike potencijale ovog dijela Hrvatske. Mi smo tradicionalno dvije prijateljske zemlje i vaš ulazak u EU može samo poboljšati tu suradnju. Vjerujem da će vam u EU biti bolje, da će biti sve onako kako ste zamislili. S obzirom na želju za napretkom Hrvatska će svakako naprijed ići brzim korakom. Cilj mojega posjeta je prije svega ekonomija. Nakon raspada bivše Jugoslavije ekonomija se naglo srozavala, pri čemu treba imati na umu i strašni rat koji se kod vas dogodio. Već niz godina bilježio napredak. Obje države unatoč recesiji imaju kvalitetne tvrtke i brendove. Turizam ove županije i brojni potencijali za koje sam danas čula dobar su temelj razvoja ovog dijela Hrvatske. S druge strane radujem se mogućnostima da će brojne makedonske tvrtke preko Hrvatske moći ući u europsko tržište. Nadam se razvoju suradnje na obostranu korist, zaključila je veleposlanica Karagjozovska nakon susreta s čelnim ljudima Ličko-senjske županije, Grada Gospića i nekolicinom poduzetnika. Prezentirajući dio turističkih potencijala Gospića nakon sastanka upriličen je obilazak Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu.

 

M. S.