Vrućina koja pristiže sa sjevera Afrike sve više će zahvaćati dijelove zapadne i središnje Europe, te će stoga u srijedu i u Hrvatskoj danju biti vrlo vruće. Vrhunac toplinskog vala uz temperaturu oko 35 stupnjeva bit će u četvrtak, na moru još i u petak. A ni noći u većini predjela neće pružati željeno osvježenje, javlja HRT.

Naši krajevi će danas biti pod utjecajem polja visokog tlaka, unutar kojeg će pritjecati sve topliji zrak. Stoga će srijeda na istoku zemlje proteći uz pretežno vedro vrijeme. Ujutro će samo kratkotrajno uz rijeke biti magle. Najniža temperatura oko 20, a najviša dnevna od 31 do 34 stupnja.

I u središnjim predjelima noć će biti topla, a dan vruć i sparan uz temperaturu oko 34 stupnja. Na nebu će samo povremeno biti prozirnih oblaka, a vjetar slab do umjeren sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu ipak vjetrovitije, prijepodne uz umjerenu buru, podno Velebita i jaku, a popodne će puhati većinom sjeverozapadnjak. More će pritom biti malo do umjereno valovito. Dan će proteći uz obilje sunca i tek koji oblačak, samo u gorju. Bit će vruće uz temperaturu od 29 do 34 stupnja.

Vrlo vruće i pretežno vedro bit će i u Dalmaciji, gdje će se mjestimice već mjeriti i 35 stupnjeva, najvjerojatnije u unutrašnjosti i na širem šibenskom području. U noći i ujutro puhat će umjerena bura koja će zatim okrenuti na blago osvježavajući vjetar s mora. On će danju puhati i na jugu Hrvatske. Uz obilje sunca temperatura zraka oko 33, a mora oko 25. I noć će biti topla, pa i vrlo topla što će nekima dodatno remetiti san.

Vrhunac vrućine na moru će biti u četvrtak i petak kada će temperatura često biti oko 35, a ni noću se nerijetko neće spuštati ispod 25 stupnjeva.

No od petka će ipak prolazno puhati i jaka bura, koja će malo ohladiti more, dok će pritjecanjem malo svježijeg zraka u subotu vrućina blago popustiti.

Osvježenje će na kopno doći već u petak. Nakon vrućine i sparine, u četvrtak navečer te u noći na petak lokalno su mogući pljuskovi, čak i izraženiji, a najveća je vjerojatnost za njih u središnjoj Hrvatskoj.

U petak i subotu opet će posvuda prevladavati sunčano, no puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar te će danju svakako biti ugodnije. Dakle, toplinski val ipak će biti kratkotrajan, no snažan, na kopnu čak i uz iznimno vruć četvrtak. Stoga se pripazite i držite hlada!

L.O./HRT