Energetska obnova višestambenih zgrada u Gospiću bila je tema današnje konferencije za novinare održane u kabinetu gradonačelnika. O ovoj aktualnoj temi govorili su zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan i direktor poduzeća „Komunalanc“ Milan Devčić. Kako je ustvrdio zamjenik gradonačelnika Biljan, cilj konferencije je poslati poruku stanarima i upraviteljima stambenih zgrada kako bi iskoristili pogodnost i prigodu za povećanu energentsku učinkovitost objekata u kojima stanuju. Konferenciji su nazočili i predstavnici dvaju višestambenih zgrada za čiju je energetsku učinkovitost već okončana procedura za stjecanje sredstava posredovanjem Fonda za energetsku učinkovitost.

-Bila je ovo godina početka provedbe pilot projekta koji je uspio i Grad Gospić će sinergijom stanara, upravitelja zgrada „Komunalca“, svojih službi i dalje nastojati realizirati što više ovakvih projekata čija je krajnja realizacija putem programa traje do 2020. godine. Postoji određena procedura u svemu ovome. Upravitelji zgrada ne mogu sami uspjeti jer je potrebna suglasnost najmanje 50% stanara pojedine zgrade. Kada se raspiše natječaj imate mjesec dana da biste prikupili osnovnu dokumentaciju. Sredstva za energetsku obnovu zgrada nisu zanemariva i značajno je kada neka manja zgrada dobije npr. 100 tisuća kuna, a da bi se iz pričuve sakupila tolika sredstva potrebno je dulje vrijeme. Pri kraju je procedura i dobivanje certifikata za još dvije stambene zgrade, „Uglovnica“ i „Čardak“, najveće stambene zgrade u Gospiću. Ključ ove priče je dobra volja polovica stanara neke zgrade da bi se pokrenuo projekt povećane energetske učinkovitosti. Kako sam već rekao dvije najveće zgrade u gradu uskoro ćemo kandidirati za ovaj projekt i dobiti energetski certifikat. Fond daje do milijun kuna za obnovu neke zgrade, što su svakako značajna sredstva koja valja iskoristiti. Procedura za sve ovo je dosta složena, ali će najveći dio dokumenata realizirati upravitelj i svakako nam valja prionuti poslu, zaključio je Ivan Biljan. O detaljima operacionalizacije ovoga projekta govorio direktor „Komunalca“ Milan Devčić jer je upravo ovo poduzeće upravitelj višestambenih zgrada u Gospiću. U svojem je izlaganju istaknuo tri osnovna koraka u ovome projektu: prikupljanje dokumentacije, stjecanje certifikata i na koncu dolaze radovi. Rok za pripremu dokumentacije je tri mjeseca, a zadnji rok za početak radova je do dvije godine. U slučaju odustajanja od započetih radova suvlasnici utrošeni novac moraju vratiti iz pričuve ili posebnim zaduživanjem.
Ova priča se u praksi već pokazuje kao odličan i najjeftiniji način energetske obnove zgrada, što u kontinentalnim dijelovima RH kamo pripada i Gospić, u konačnici znači prije svega znatno smanjenje utroška energenata. Ne treba niti isticati koliko će sve ovo značiti u slučaju zgrade „Uglovnice“ sa stotinjak stanova.
H. J.