Nakon što je Ministarstvo  graditeljstva i prostornoga uređenja otvorilo  Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, na taj Poziv su se mogle javiti jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave koje su vlasnici zgrada u kojima javne ustanove, osnovane od strane jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske, koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u svojstvu Posredničkog tijela razine 2 (PT2), zaprimio je ukupno 231 projekt čija ukupna vrijednost investicija iznosila oko 800 milijuna kuna, a traženi iznos bespovratnih sredstava je  402 milijuna kuna.

Općina Brinje se na  Poziv prijavila s projektom energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića „Tratinčica“ čiji je vlasnik i osnivač. Ukupna vrijednost prijavljenog projekta iznosila je 1.292.412 kn, a odnosi se na obnovu fasade, krovišta, promjene sustava grijanja, kompletne stolarije, toplinske izolacije podova i unutarnje rasvjete u zgradi dječjeg vrtića.

Projektni prijedlog zgrade DV „Tratinčica“ iz Brinja bio je jedini projektni prijedlog iz Ličko-senjske županije koji se odnosio na energetsku obnovu zgrada dječjih vrtića. Uz DV „Tratinčica“, na Poziv su se iz Ličko-senjske županije prijavile još dvije ustanove koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja: Osnovne škole iz Korenice i Perušića.

FZOEU je ovaj tjedan donio obavijest o rezultatima dodjele bespovratnih sredstava za projektni prijedlog Općine Brinje te je od traženih bespovratnih sredstava u iznosu od 799.199,62 kn predložio dodjelu iznosa bespovratnih sredstava od 286.196,98 kn s time da odobreni ukupni prihvatljivi izdaci iznose 447.174,41 kn. S obzirom da je ukupna vrijednost projektnog prijedloga 1.292.412 kn za kojeg Općina Brinje nema dovoljno vlastitih proračunskih sredstava, zatražit će se  sufinanciranje projekta putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU što bi ukupno učešće Općine Brinje u provedbi projekta u konačnici svelo na 20% iznosa od ukupne investicije (cca.200.000 kn). Sveobuhvatni projekt energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića „Tratinčica“ kroz integralni pristup rezultirat će, osim značajnim smanjenjem potrošnje energije na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije prije provedbe projekta što će posljedično značiti smanjenje režijskih troškova, ujedno će zgrada dobiti novi estetski poboljšan izgled kako unutrašnjeg prostora tako i vanjštine zgrade, a svakako i najvažnije, rezultat će biti bolji uvjeti boravka za djecu koja se koriste ovim prostorom.

L.O./Foto: Robert Anić/PIXSELL