Prihvaćen Proračun za 2015.

0

GOSPIĆ – Dvanaesta po redu sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije započela je Aktualnim satom. Prvi se za riječ javio vijećnik HNS-a Stipe Čačić koji je prigovorio županu Milanu Koliću što se nije susreo s dr. Ivom Josipovićem tijekom njegovog nedavnog posjeta gradovima Ličko-senjske županije. Također je istaknuo neravnopravnost sportskih klubova kada su u pitanju javni skupovi. Župan Kolić odgovorio je na ova pitanja.

– Što se tiče poziva u protokolu za Božićni domjenak, njega je za klubove s područja grada izradio Grad Gospić. A što se tiče posjeta predsjedničkog kandidata g. Ive Josipovića našoj županiji, mi taj poziv nismo dobili, već samo obavijest o dolasku g. Josipovića u jedan gospićki kafić na druženje s građanima. Susret g. Josipovića s predstavnicima klastera u Otočcu dodatno nas je ignorirao, prije svega zato što sam se ja kao župan u društvu svojih suradnika nedavno sastao s predstavnicima klastera kako bismo našli rješenja za neke njihove problema. Osim toga moram istaknuti da sam kao župan poslao otvoreno pismo medijima i g. Josipoviću gdje iznosim žaljenje zbog ovakvog neprimjerenog ponašanja, kazao je župan Kolić.

Oglas

SDP-ovog vijećnika Darka Banića zanimalo je zašto župan Kolić prije tri dana nije sudjelovao na prezentaciji programa ministra Miranda Mrsića, na što mu je odgovoreno kako su stručne službe Županije pratile ovaj skup.

Vijećnik HSU-a Ivan Bižanović usprotivio se dosadašnjem načinu financiranja elektronskih medija, pri čemu je
istaknuo tzv. maćehinski odnos Županije prema većini medija, za razliku od financiranja radio Gospića. Ivan Bižanović, inače vlasnik nekoliko portala, zalaže se, kako je kazao, za ravnomjerniju razdiobu novca, zacijelo pri tome očekujući i veća sredstva i za svoje privatne portale koji su ušli u Program javnih potreba. Župan Kolić odgovorio je i na ovo pitanje.

– Županijski radio Gospić je, između ostalih, osnovala Ličko-senjska županija koja je s Gradom Gospićem većinski vlasnik. Mislim da nikome ne pada na pamet pitati zbog čega Grad Otočac financira radio Otočac, ili to čini Grad Senj radio Senju. Što se tiče ostalih radija, Županija i ove godine pomaže u manjoj mjeri sa potporom. Koliko znam radio Otočac je u većinskom vlasništvu Grada Otočca, a udio ima i privatna Veterinarska stanica gradonačelnika Stjepana Kostelca. Taj radio najvećim dijelom financira Grad Otočac i to je dakako u redu, odgovorio je Milan Kolić vijećniku HSU-a Ivanu Bižanoviću.

Predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović u nekoliko je navrata upozoravao pojedine oporbene vijećnike koji su Aktualni sat željeli nastaviti i nakon što je on završio. Vijećnika Stjepana Čačića je pozvao da svoje primjedbe iznese na konferenciji za novinare i da na taj način obavijesti javnost o onome s čime je nezadovoljan. Predsjednik Mandatnog povjerenstva Branislav Šutić predstavio je dvoje novih vijećnika, Milku Rukavinu i Miću Bićanića, koji su prisegnuli i potom zauzeli mjesta u Skupštini. Oni su zamijenili Nikolu Šulentića čiji je mandat stavljen u mirovanje, odnosno Milana Matasića iz Otočca koji je preminuo.

Pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Martina Bublić u kraćim je crtama predstavila prijedlog Program javnih potreba Županije u obrazovanju, kulturi, sportu, informiranju, zdravstvu i socijalnoj skrbi.

– Program javnih potreba za 2015. godinu predlaže se sa 1.895 tisuća kuna, što je 230 tisuća kuna manje nego li za ovu godinu. Razlog tome je smanjivanje prihoda Županije, ali smo ipak nastojali udovoljiti potrebama ustanova i društava koji su podnijeli prijave za Program javnih potreba. Podnesen je vrlo veliki broj prijava koje su ukupno iznosile 7.3 milijuna kuna. Tako smo za narednu godinu iz domene obrazovanja predlaže se 130 tisuća, u djelatnosti kulture predlažemo 117 400 kuna. U djelatnosti sporta predlažemo 474 500 kuna, a za informiranje je planirano 412 100, gdje spadaju tri radio postaje i tri portala. Za zdravstvo je planirano 375 tisuća kuna, dok se za udruge proistekle iz Domovinskog rata predlaže iznos od 93 tisuće kuna, rekla je Valentina Bublić. Program javnih potreba usvojen je, uz 9 glasova oporbe koja je bila protiv ovakvog prijedloga.

Stjepan Čačić (HNS) se usprotivio nekim detaljima vezanim uz sport, rekavši kako „nije baš sve u skladu sa zakonom, ali većina toga ipak stoji“.
Najvažniji dokument koji se našao na dnevnom redu bio je Proračun Županije za 2015. godinu. Predstavio ga je župan Milan Kolić.

– Prijedlog Proračuna Ličko-senjske županije za 2015. godinu iznosi 61.392.998 kuna. Prihodi i rashodi su nominalno smanjeni za 5.5 milijuna kuna, odnosno za 8% u odnosu na ovu godinu. Potpore iz Držanog proračuna smanjene su za 5,6 milijuna kuna, smanjeni su i prihodi od imovine. Prema tome ukupno smanjenje prihoda i primitaka iznosi 7.5 milijuna kuna. Razlozi ovakve situacije je u tome što je Vlada RH svojim odlukama i zakonima znatno umanjila fiskalni kapacitet naše županije, uvela je nove porezne reforme i najavila gubitak dijela sredstava onih županija koje imaju pomorsko dobro poput naše županije. Izuzeti smo i iz sustava tekućih potpora, ustvrdio je župan Kolić detaljno elaborirajući sve točke prijedloga Proračuna za 2015. Njegove je riječi pokušao ublažiti Gojko Majetić u ime vijećnika koalicije SDP-HNS.

– Mislim da dijelite moje mišljenje i da treba čestitati županu Koliću i njegovim službama. Prijedlog Proračuna je vrlo detaljan, izračunat u lipu i štedjelo se gdje se moglo. Svjesni smo težine situacije U ime Kluba SDP čestitam na trudu i ovo je drugi puta da se župan jako brine o Proračunu. To je vrlo pohvalno i korektno. Ali ja već godinama slušam kako država urušava lokalnu samoupravu i njezine financije. Bez obzira koliko to stoji ili ne, mi ipak nećemo glasati za ovaj Proračun. Ponavljan da je taj prijedlog vrlo korektan, ali misli da bismo trebali sami poduzeti nešto da se te brojke poprave. Nedostaje nam inicijative, nedostaju nam programi i dobri projekti, zaključio je Majetić, nakon čega je Proračun usvojen većinom glasova.

Na današnjoj je sjednici doneseno više odluka od kojih valja istaknuti donošenje suglasnosti za financijski plan Županijske uprave za ceste za narednu godinu. Donesena je i Odluka o oduzimanju koncesije na pomorskom dobru u Lukovu Šugarju na kojem se uzgajala kalifornijska pastrva, zbog, kako je rečeno, neizvršavanja obveza koncesionara. Tijekom današnje sjednice donesen je i Plan rada Županijske skupštine u 2015. godini.

M.S.