Prihvatni centar za izbjeglice uhodani je tim i radi kao na traci!

U države koje graniče s Ukrajinom slila se rijeka izbjeglica, po nekim procjenama 3,8 milijuna ljudi. Hrvatska je do sada prihvatila preko 7 000 izbjeglica, što nažalost svakako nije konačna brojka.

U županijski Prihvatni centar smješten u Gradskoj sportskoj dvorani u Gospiću danas je stiglo 50 žena i djece. Odlična organizacija i postupanje s ovom napaćenom populacijom teče kao na pokretnoj traci: od prijema, lječničkog pregleda, evidencije, skrbi o djeci, okrjepe… Prihvatni centar vodi Joso Živković, dokazani altruist, inače voditelj Civilne zaštite i Županijskog centra 112. Svaku novu grupu izbjeglica bez iznimke dočekuju župan Ernest Petry sa suradnicima. Danas je tu ulogu preuzela županova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić koja se obratila okupljenima, zaželjela im je ugodan boravak u Ličko-senjskoj županiji, rekavši kako im Hrvatska svakako ne može zamijeniti domovinu, ali je u ovim turbulentnim vremenima sigurno utočište.
Komentirala je i organizaciju prihvata izbjeglica iz Ukrajine.

Nastavak ispod oglasa

-Ovaj Prihvatni centar zaista je odlično organiziran i posvećuje potrebnu pažnju svim dobnim kategorijama: od novorođenčadi pa do starijih osoba. Moram na tome zahvaliti svim stručnim službama, ali i velikom broju volontera. Prihvatni centar organizirano funkcionira i svakodnevno dolaze nove grupe izbjeglica. U slučaju bilo kakvih potreba ja vas molim da nam se obratite kako bismo vam pomogli, rekla je zamjenica župna Jasna Orešković Brkljačić.

Kako bi se olakšao kontakt i sporazumijevanje neophodna je pomoć prevoditeljice Vite Naglić, Ukrajinke koja već godinama živi na području Gospića.
Skupina izbjeglica koja je danas pridošla u Gospić bit će raspoređena u Korenici, na Plitvičkim jezerima i u Karlobagu. Do sada je na ovim prostorima zbrinuto više od 500 žena i djece iz Ukrajine.
L. O.