Prije 23 godine dogodio se „Medački džep“

Na današnji dan 1993. godine združene snage Hrvatske vojske i Policije munjevitom su operacijom oslobodile dijelove teritorija južno  od Gospića. U operaciji pod nazivom „Medački džep“ oslobođeno je područje cca. 30 km2 odakle su četničke paravojne postrojbe uz pomoć tzv. JNA neprestano napadale topničkim oruđima Gospić  i  okolicu. U oslobađanju Medačkog džepa sudjelovale su pripadnici 9. gardijske brigade „Vukovi“, Domobranske bojne Gospić, Domobranske bojne Lovinac, dijelovi 111. brigade HV i Specijalna policija MUP-a RH. Tijekom operacije poginulo je 6 hrvatskih vojnika i policajaca, dok ih je 53 ranjeno. Gubitci na protivničkoj strani bili su 71 pripadnik paravojnih snaga i 29 civila. Broj stradalih civila srpske nacionalnosti bio je prema prvotnim izvješćima srbijanskih medija višestruko veći jer su se u tu kategoriju svrstavali  naoružani mještani sela Divoselo i Čitluk odjeveni u civilnu odjeću.

Dva dana uoči operacije „Medački džep“  zapovjednik 9. gardijske brigade „Vukovi“ pukovnik Mirko Norac poveo je na područje Ličkog Osika skupinu časnika i Izvidničku satniju. Upadom na okupirano područje sela Urije i s nekoliko topničkih projektila po četničkim bunkerima Ličkog Osika dao se privid kako će na tom području uskoro biti organizirano veće borbeno djelovanje hrvatskih snaga. Bio je to“lažnjak“ na koji su nasjele paravojne postrojbe tzv. Krajine.  Istoga dana  se TV-Knin hvalio kako je „kod Teslingrada odbijen veliki ustaški napad, pri čemu je ubijeno 30-ak ustaša“. Obmana je u potpunosti uspjela jer su  iste noći na području Ličkog Osika dovezene svježe paravojne snage  iz Korenice kako bi pojačale obranu tog dijela ličke bojišnice. Stvarni napad dogodio se dva dana kasnije na području Medačkog džepa.

Jedna od zabluda i prevara vezanih uz „Medački džep“ bila je i  nepostojeća, potpuno izmišljena bitka pripadnika Kanadskog bataljuna UNPROFOR-a protiv hrvatskih snaga. O tome je u Kanadi napisana  knjiga po kojoj su Kanađani na području Rizvanuše i Divosela „uspjeli odbaciti hrvatske snage, pri čemu je ubijeno 27 hrvatskih vojnika“! Za ove besmislice u Kanadi su čak dodijeljene i kolajne za  taj nepostojeći sukob.

M.S.