-

Prije 23 godine srbočetnički agresor napao je Grad Otočac. Danas su se tim povodom, koji je ostao zapisan u hrvatskoj povijesti, kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima domovinskog rata poklonili i odali pijetet predstavnici Grada Otočca predvođeni gradonačelnikom Stjepanom Kostelcom, predsjednikom GV Slavenom Prpićem, zamjenikom gradonačelnika Nenadom Jankovićem te potpredsjednikom GV Josipom Grčevićem.
„Danas su se ratni zapovjednici, odnosno delegacija hrvatskih branitelja i predstavnici Grada Otočca poklonili kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u spomen na 15. rujna 1991. godine kada je prije 23 godine četnička sprega sa JNA napala Grad Otočac s ciljem da ga zauzmu. M i se danas nalazimo kod spomen obilježja kako bi odali počast najhrabrijim sinovima naše Gacke doline koji su položili život za slobodu Gacke, Like i Hrvatske. Ovim obilježavamo jedan od datuma u hrvatskoj povijesti kojeg se treba sa čašću i ponosom prisjetiti kada smo svi zajedno stali gotovo goloruki u obranu našeg rodnog kraja“ – kazao je pukovnik u mirovini Davor Peitel.
Na 23. godine od napada na Grad Otočac nisu zaboravili ni pripadnici Voda za specijalne namjene.
Pripadnici Posebne jedinice policije „Sokolovi“ 1991., predvođeni zapovjednikom voda Ivanom Sekulom danas su se poklonili kod Spomenika hrvatskim braniteljima iz Domovnskog rata te zapalili svijeće i odali dužan pijetet poginulim braniteljima. Bila je to i prigoda evociranja sjećanja na teške ali slavne dane obrane Grada Otočca i Gacke doline.
„Na današnji dan, nas deset je iz Posebne jedinice policije koja je bila stacionirana u Lešću na poziv krenulo u Policijsku postaju Otočac. Kako do Otočca preko Špilnika nismo mogli jer se pucalo, morali smo preko Čovića i Prozora i stigli smo u Vivoze. Stacionirali smo se i tu bili do pada vojarne. Kako nismo znali razlog poziva uslijedio je napad na vojarnu u što smo se uključili i obavili posao do kraja“, kazao je tadašnji zapovjednik voda Posebne jedinice policije Ivan Sekula.
Tajnik Udruge Posebne jedinice policije „Sokolovi“ 1991. Ivan Bižanović dodao je da osim prisjećanja na 23. godine od napada na Otočac, prisjećamo se i onog dana kada je agresor iz svog raspoloživog naoružanja razarao Grad Otočac i zapalio, odnosno potpuno uništio župnu crkvu Presvetog Trojstva. Moram ipak reći da je problem da je danas u 11,00 sati gradsko izaslanstvo sa nekim od zapovjednika bilo kod spomen obilježja ali mi smo poziv za ovo obilježavanje dobili tek u 10,45 sati. Slobodan sam reći da je riječ o lošoj koordinacija između Grada i Udruga. U svakom slučaju da je to bilo odrađeno kako treba rado bi se priključili zajedničkom pijetetu, kao što smo to činili i do sada, kazao je Ivan Bižanović.
Treba dodati da je 16. i 17. rujna 1991. godine, u dva dana zauzimana i vojarna u Otočcu, što je bila u stvari prekretnica u obrani Otočca jer se dobilo naoružanje, poglavito teško – topovi i minobacači.
Možda neki ne znaju, stoga nije za odmet napisati da je rat u Otočcu započeo je 27.07.1991. godine a usporedbe radi sa drugim gradovima u Hrvatskoj, kao npr. Vukovar koji je napadnut 25.08. 1991. godine, tako da se može reći da je Otočac zasigurno jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je napadnut ali i obranjen.
Dražen Prša