Prije godinu dana svi smo bili za Banovinu

0

Jučer smo se svi podsjetili tragedije koja je prije godinu dana poharala Banovinu. U potresu magnitude 6,2 stupnja po Richteru poginulo je 15 ljudi, porušeno 3 400 kuća, mnoge su teško oštećene, a  nestao je stari dio Siska i Petrinje. Još kada se takva kataklizma dogodi u zimi onda je jasno s kakvom brzinom i opsegom se mora organizirati pomoć.

Ličani su odmah sutradan bili na potresom porušenom terenu. Ruku pomoći pružili su vatrogasci, Crveni križ, brojne udruge i poduzeća, privatnici i građani. Prema Petrinji su tada krenuli konvoji, dokaz da lička srca uvijek pomažu ljudima u nevolji. Jedan od organizatora pomoći bio je i Vlado Brkljačić iz Gradskog društva Crvenog križa Gospić.

-Na Banovini su se tada smjenjivali timovi Crvenog križa iz cijele Ličko-senjske županije. Formirano je  10-ak timova koji su na terenu provodili po tjedan dana. Volonteri su tada doslovno pomagali u svemu. Dovozili smo hranu, higijenske potrepštine, krumpir, odjeću, obuću, pokrivače, grijalice… Sve što je moglo pomoći unesrećenima, što smo imali na zalihama ili su prikupili naši građani. Brojni su lički poljoprivrednici tih dana na Banovinu vozili bale sijena jer je tamošnja stoka ostala bez hrane.

Nikako se ne smiju zaboraviti brojne humanitarne udruge, vatrogasci i HGSS. Lika i Ličko-senjska županija opet su pokazale svoje veliko srce, ističe Vlado Brkljačić.

Na stradalom terenu su mjesecima boravili mnogi volonteri koji su u privatnom angažmanu radili sve što se od njih tražilo: distribuirali su humanitarnu pomoć i lijekove, pomagali u čišćenju ruševina, radili na pripremanju hrane u Pučkim kuhinjama…

L.O.