GOSPIĆ – Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi  održani su prijemi  u Ličko-senjskoj županiji i Gradu Gospiću.  Predstavnike Gradskih društava Crvenog križa, kao i brojne istaknute darivatelje krvi. Najprije su primili župan Milan Jurković i njegov zamjenik prof. Ivica Mataija. Zahvalili su se požrtvovnim darivateljima čija krv spašava tuđe živote.

   – Čast mi danas biti s vama jer ste vi jedni od najhumanijih ljudi na ovim prostorima: darujete krv i spašavate živote, a za to niste niti ne tražite ništa, istaknuo je župan Jurković. I sam sam dao krv šest puta, ali kada vidim vas koji se krv dali 30 ili 50 puta onda mi je žao što to nisam činio češće. Bez krvi nema života. U Domovinskom je ratu proliveno preko 350 tisuća litara krvi. Zahvaljujući vama i darivateljima krvi diljem Hrvatske spašeno je puno života. Vi svoju humanu aktivnost nastavljate i u miru i na tome smo vam svi neizmjerno zahvalni. Pri tome ne pitate za cijenu, ne pitate kome će krv spasiti život, rekao je župan koji je potom u društvu svog zamjenika prof. Ivice Mataije dodijelio priznanja darivateljima krvi za 25, 30 i 50 darivanja.

    U ime okupljenih, ali i svih darivatelja krvi s područja županije zahvalio se predsjednik Županijskog društva Crvenog križa Tihomir Šimunić., Zahvalio se svima koji daruju krv, kao i svima koji podupiru ovakve akcije. Pri tome je iznio podatak po kojemu će darivatelji krvi s ovih prostora do konca godine dati  tisuću doza dragocjene te tekućine. Šimunić je sa zadovoljstvom konstatirao da  u Ličko-senjskoj županiji broj darivatelja krvi raste svake godine u prosjeku od 10 posto.

     Slično se čulo  i za vrijeme prijema u Gradu Gospiću gdje su zamjenici gradonačelnika Marta Grgurić i  Ivan Biljan sa najbližim suradnicima primili gospićke darivatelje krvi i ravnatelja GD Crvenog križa Gospić Vladu Brkljačića. Prema podacima GD Crvenog križa Gospić broj doza krvi prikupljenih u Gospiću  tijekom 2011. godine  prijeći će 500, a evidentan je trend porasta broja darivatelja za 12 posto godišnje. Među darivateljima na prijemu je bio i Fabijan Rupčić(75) iz Ličkog Osika koji je krv je darovao čak 137 puta!

                                                                                                  M. S.