Prijeti li Udbini ekološka katastrofa ???

2

Nakon što je Hrvatska bila zgrožena vijestima iz Općine Udbina da je od gladi uginulo više od stotinu grla stoke, na adresu našeg uredništva stižu zabrinjavajuće vijesti koje bi mogle otkriti još neke, najvjerojatnije zakonom nedozvoljene radnje koje se u toj Općini daleko od očiju javnosti provode već dulje vrijeme. Skoro pa osamnaest godina stanovnici Općine Udbina okružuju se iz dana u dan fekalijama, govnima, otpadnim i oborinskim vodama koje polako, ali sigurno uništavaju prirodno okruženje u kojem živi, kako po popisu stanovništva piše, oko 1600 stanovnika.
Koliko su „zabrinute“ općinske vlasti za moguću ekološku katastrofu, zarazu ljudi i životinja najbolje govori podatak da od 1995. godine do danas nisu našli za shodno da naprave „zahod u svojoj kući“, već po nekim samo njima znanim običajima fekalije ispuštaju gdje stignu, kroz zakamuflirane cijevi kojima se na tisuće kubika zaraženih otpadnih voda izljeva pa udbinskim prostranstvima. Iako se u pojedinim općinskim aktima navodi da općina nema riješenu odvodnju otpadnih voda a time ni kolektorski sustav, oni ipak pošteno kažu da je opasnost od mogućeg zagađenja okoline i negativnog utjecaja na podzemne tokovei zalihe voda velika. Na Udbini niti jedna vlast poslije Domovinskog rata nije našla za shodno da se pozabavi tim pitanjem, tako da se fekalije neprestalno izlijevaju a naseljem se širi čudan smrad, pri čemu su izljevi fekalnih i oborinskih voda toliko obilni da nastaju velika fekalna jezera i potoci, što je zabilježilo i oko naše kamere. Iako tamošnji stanovnici nisu u potpunosti upoznati o mogućnosti pojava zaraznih bolesti te onečišćenja okoliša i podzemlja, ostaje otvoreno pitanje što će se uskoro dogoditi ?! Tamošnji političari, koji gospodare Općinom, najvjerojatnije se nadaju da smrad, zaraza i ekocid neće stići do njihovih vrata dok su živi, te na ovu ekološku bombu koja još nije eksplodirala gledaju kao na nešto što se njih ne tiče. Istina je da treba uvažavati hitne i prioritetnije aktivnosti koje su od vitalnih značaja za funkcioniranje svake općine, no s pravom se ne tako mali broj stanovnika Udbine pita zar se u 18 godina nije moglo ništa napraviti po tom pitanju. Općinu u kojoj je na vlasti „interesna“ koalicija HDZ i SDSS, ne zabrinjava podatak da se okružuju sa stotinama septičkih jama koje ne gutaju fekalije, oborinske i otpadne vode, jer njima je važnije da se mogu pohvaliti da su jedna od rijetkih Općina u Hrvatskoj koja s smiješkom prima tuđi otpad (salonit) kojeg zatrpava na, kažu legalnom deponiju, čime proračunsku kesu pune velikim novcem. U svojim razvojnim programima Udbina ima u planu razvoj turizma, ekologije,sporta, rekreacije, zabave, no treba se zapitati koji će to potencijalni turisti, putnici namjernici ili ciljani gosti navratiti u Udbinu, na zabavu, sport, rekreaciju ili roštilj, pa da u bucama trčkaraju po fekalijama razlivenim po okolnim poljima, usput dobivajući šamare upotpunjene fekalijskim smradom.
[pullquote align=”right”]Nedavno otvoreni novi dio Gospodarske zone Buljme stajao je oko 780 tisuća eura. Ugrađen je i sustav odvoda fekalnih i oborinskih voda. Kamo vode te cijevi kada nigdje ne postoji kolektorski sustav s prečišćačem otpadnih voda!? Kanalizacijske su cijevi postavljene i zatrpane zemljom, a vode-nikuda! [/pullquote]

Sadašnji općinski načelnik Ivan Pešut, koji zbivanja, kako ekološka ali još bolje ona financijska drži „u malom prstu“, prilikom naših razgovora uvijek se decidirano držao slova zakona, stoga nam ne pada na um da bi mogli posumnjati u njegovu vjerodostojnost i poštivanje načela Zakona (iako nastavljamo sa istraživanjima, kako neki kažu mutnih radnji), no očito je da on čini tek marionetu u općinskoj vlasti, ali koji je na mudar način političke i gospodarstvene ciljeve budućnosti Udbine podredio svojoj moći i strasti za mjestom vladara Udbine – čitaj načelnika.

Oglas

Odvodnja otpadnih voda na području općine Udbina nije riješena te postoji opasnost od mogućeg zagađenja okoline i negativnog utjecaja na podzemne tokove, odnosno zalihe voda.Odvodnja fekalnih voda riješena je uglavnom putem septičkih jama, a oborinske vode se izlijevaju u teren bez tretmana. Na području Općine postoji djelomično izgrađen sustav kolektora za fekalne i oborinske vode u naselju Udbina. Do sada je izgrađeno oko 2.500 m kanala za fekalne vode (promjer cijevi od Φ 100-400 mm) sa ispuštanjem otpadnih voda u tlo bez ikakvog pročišćavanja. Domaćinstva smještena u zonama gdje je odvodnja riješena putem septičkih jama nemaju uvjete za sanitarno-tehničku zaštitu okoline, jer se radi o kraškom području koje je veoma propusno.Također objekti industrije, stambenog i društvenog sektora nemaju riješenu odvodnju shodno zakonskim odredbama.

Tako piše u općinskim aktima, no što tek možemo pomisliti kakva je stvarnost na terenu i svakodnevnom životu ?! Naši sugovornici kažu da ne postoji nikakvo zbrinjavanje fekalija putem septičkih jama jer su one prepune i nekontrolirano se preljevaju, tako da smo prilikom obilaska Udbine zatekli nekoliko ispusta zaraslih u šikaru iz kojih su se u mlazovima izlijevale fekalije, otpadne i oborinske vode, sa lešinama ptica i drugih životinja a o nesnosnom smradu da se i ne govori.
Da li je tu kraj priči o Udbini??? Na nama je da otkrijemo ono što neki pokušavaju, sada je već očito, neuspješno sakriti. To be continued…

L.O.