Primat preuzeli gosti sa Dalekog istoka, Amerikanci sve brojniji

Sudeći po statističkim podacima Turističke zajednice Općine Plitvička jezera rezultati dolazaka i noćenja prvog polugodišta nešto su bolji od lanjskih, uz podosta neuobičajene promjene u nacionalnoj strukturi turista.

Prosječna duljina boravka gostiju u hotelima NP Plitvička jezera iznosila je 1,23 dana. Ono što je promijenjeno jest činjenica da su po nacionalnoj strukturi primat preuzeli gosti iz Južne Koreje, slijedi Japan i onda Kina i Tajvan. Promijenilo se dosta toga i u privatnom smještaju. Sobe su bile prosječno zauzete 1,65 dana, uz najviše Nijemaca, što ne iznenađuje. Iznenađuju zato gosti iz SAD-a koji su sada na drugom  mjestu po broju korištenja privatnog  smještaja. Na trećoj su poziciji  Talijani. Autokamp „Borje“ imao je goste prosječno 1,68 dana, ali po nacionalnoj strukturi ovdje nije bilo promjena. Vodeći su Nijemci, slijede Nizozemci, a na trećem su mjestu  Francuzi. Najveća promjena  nacionalnog sastava gostiju ipak je  vezana uz hostel „Falling Lakes“. Prosječna duljina boravka gostiju ondje je 1,64 dana, pri čemu su najčešći gosti iz SAD-a,  zatim Kanade i Velike Britanije.

Kako sada stvari stoje pred NP Plitvička jezera i svim smještajnim kapacitetima toga područja je  jedna  rekordna godina. Sa 450 603 noćenja u  prvom polugodištu ove godine to je povećanje za oko 2% na isto razdoblje 2015. Upućene ne čudi promjena nacionalne strukture  koje su ostvarile rekorde. Čini se da se ovdje na djelu najbolje vidi poslovna retorika po principu „koliko ulažeš, toliko ti se vraća“!

H.J.