Ernest Petry

PREDMET: Priopćenje za javnost

Poštovani stanovnici područja Grada Gospića,

ovim putem Vas izvještavam da sam danas 28. 11. 2013. god. kao vijećnik građana Grada Gospića iz moralnih načela bio prinuđen napustiti sjednicu gradskog vijeća Grada Gospića iz razloga jer nisam mogao iskoristiti svoje legitimno pravo na način da na aktualnom satu postavim pitanja koja su od interesa za stanovnike našeg grada, a što smatram da mi pripada u ime svih onih koji su me zamolili da pokušam utjecati na rješavanje problema s kojima se svakodnevno susreću.

Napominjem da se aktualni sat u demokratski izabranim tijelima koristi kao mogućnost legitimno izabranih predstavnika građana da postave pitanja izvršnoj vlasti, a sve kako bi se iste usmjerilo na probleme građana koji stanuju u gradu ili širem području grada. Aktualni sat je samo naziv točke dnevnog reda, a koji u naravi nikada nije limitiran na vremensko trajanje od jednog sata, a što svakodnevno možemo uvidjeti i na sjednicama Hrvatskog sabora kada svi prijavljeni zastupnici imaju prigodu postaviti pitanje aktualnoj vlasti, a ista im je dužna na njihova pitanja dati odgovor. Nadalje upoznajem javnost da se je na točku dnevnog reda pod nazivom „Aktualni sat“ prijavilo 14 vijećnika od kojih je njima 5-torici uskraćena mogućnost postavljanja pitanja iz tobožnjeg razloga vremenskog isteka jednog sata. Žalosno je primijetiti da me je današnja sjednica gradskog vijeća Grada Gospića podsjetila na vremena propalog komunizma u kojima je jedna osoba pričala dok su svi ostali pozorno slušali što im „veliki vođa iliti Fidel zbori“, a da na kraju ništa konkretno ne kaže. To je bila „propovijed“ u kojoj sarkastično govoreći „veliki vođa“ održi govor narodu kritizirajući druge 10 sati i da na kraju na postavljena pitanja ništa ne kaže, a narod ode zbunjen s upitnikom na čelu pitajući se što je „umjetnik htio reći“. Ja si nisam mogao priuštiti takav luksuz da sa sjednice gradskog vijeća odem zbunjen nego sam istu napustio, te ovim putem izvještavam javnost koja sam pitanja imao namjeru postaviti aktualnoj gradskoj vlasti.

1.)        Na temelju zamolbe stanovnika ulice Katarine Zrinski u Gospiću postavljam pitanje:

Kada je u planu asfaltiranje donjeg dijela ulice Katarine Zrinski u Gospiću, a sve iz razloga jer stanovnici predmetne ulice uredno plaćaju komunalne doprinose, te su slali dopise Gradu Gospiću sa zamolbom za asfaltiranjem iste, ali nažalost već duže od 5 godina predmetna ulica nije u cijelosti asfaltirana, a uslijed čega se u istoj nakupljaju velike količine oborinskih i otpadnih voda jer ne postoji sustav odvodnje, a što za današnje vrijeme nije prihvatljivo. Ujedno bih se nadovezao na prvo pitanje sa upitom stanovnika dijela grada poznatijeg kao naselje „Balinovac“, te bih postavio pitanje:

Da li je u planu Grada Gospića da povede brigu radi postavljanje ležećih policajaca u naselje „Balinovac“, a sve iz razloga jer u predmetnom naselju stanuje veliki broj djece, a promet se odvija bez kvalitetno postavljenih znakova upozorenja za smanjenjem brzine, a poželjno bi bilo da se u predmetnom naselju postave i ležeći policajci kako bi se nesavjesnim vozačima onemogućilo nekontrolirano upravljanje vozilima.

2.)        Na temelju zamolbe dobivene od predstavnika nogometnog kluba „Croatia“ iz Ličkog Osika postavljam pitanje u svezi nepoštivanja izvršenja Odluke Gradskog vijeća o dodjeli nagrade Grada Gospića kadetima NK „Croatia“ iz Ličkog Osika za osvajanje naslova prvaka II. Hrvatske nogometne lige Jug. Pojašnjenja radi napominjem da prilikom dodjele nagrade Grada Gospića 22. 07. 2013. god. na uručenje nagrade nije pozvana odgovorna osoba koja predstavlja NK „Croatia“ niti je nagrada uručena istoj, nadalje nagrada po dobivenim informacijama nikada nije dostavljena u prostorije NK „Croatia“, a novčana nagrada odnosno sredstva u iznosu od 3 prosječne plaće u RH nisu nikada uplaćena na račun NK „Croatia“, a uslijed čega je došlo do nepoštivanje Odluke Gradskog vijeća Grada Gospića.

– Slijedom iznesenog postavljam pitanje kada će se sprovesti Odluka Gradskog vijeća o dodjeli  novčane nagrade NK „Croatia“ iz Ličkog Osika odnosno kada će se financijska sredstva u iznosu od 3 prosječne plaće u RH uplatiti na račun NK „Croatia“ iz Ličkog Osika, te gdje je pohranjena dodijeljena nagrada koja pripada NK „Croatia“?

Smatram da pitanja koja sam imao u namjeri postaviti predstavnicima grada Gospića nisu teatralnog i politikantskog karaktera nego su konkretna, te sam slijedom istih imao namjeru iskoristiti svoje vijećničko pravo kako bih gradske vlasti usmjerio na probleme s kojima se susreću stanovnici Gospića.

U Gospiću, 28. 11. 2013. god.

Predsjednik gradske podružnice Hrvatske narodne stranke za Grad Gospić i vijećnik u gradskom vijeću Grada Gospića

Ernest Petry, mag. iur.