Dragovoljac Domovinskog rata s ličkog ratišta i jedan od najupornijih promotora priznanja 117. brigade ZNG Gospić svakako je zagrebački odvjetnik Zdenko Bando. Ovih dana uputio je poziv svim bivšim pripadnicima ove postrojbe i medijima na obilježavanje  29. obljetnice osnutka 117. br. ZNG Gospić koje će se održati 17. ožujka.

Obilježavanje će započeti u 11 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću komemoracijom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na grobu zapovjednika ove brigade Paje Šimića, uz obrednu molitvu svećenika. Od 12.15 sati upriličit će se polaganje vijenca pred spomenikom palim hrvatskim braniteljima i na spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u centru Gospića. Nakon toga će se od 12.30 sati organizirati prigodan program u Kulturno-informativnom centru Gospić.

Zdenko Bando je u ime ove postrojbe već 29. godina u potrazi za istinom, tražeći priznanje 117. brigade ZNG-a i pravedan status za sve suborce.

-Istinu se uobičajno definira kao “podudarnost” stvarnosti i razuma. Istina je jača i moćnija od bilo kojeg zakona jer ga nadilazi. Istina ne može biti dugo skrivana jer kako veli rimski vojskovođa Marko Aurelije: “Tri stvari ne mogu biti dugo skrivene: Sunce, Mjesec i istina”. Istina je neuništiva i nepromjenjiva. Prema francuskom pjesniku Zoli “kad se pokopava istina, kad joj se ne dopušta da kao biljka prodire na površinu, ona ne miruje- tada sakupi svoju moć i probije se eksplozivnom snagom”. Zato onaj tko traži istinu traži Boga, bio toga svjestan ili ne, kaže sv. Edith Stein, jedna od suzaštitnica Europe, stoji između ostaloga iz dopisa za priznavanje brigade.

Znakovito je da su se Zdenko Bando i njegovi suborci unatrag 29 godina  redovno obraćali svim hrvatskim predsjednicima i predsjednici, ali im do danas nitko od njih odgovorio na dopise. Zadnji takav dopis upućen je prije nekoliko dana novom hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

M.S.