Pripadnici 128. brigade Hrvatske vojske «Sveti Vid» iz Rijeke obišli nekadašnje ličko ratište

0

GOSPIĆ – Pripadnici Udruge 128. brigade Hrvatske vojske «Sveti Vid» iz  Rijeke tradicionalnom su karavanom  obišli nekadašnje ličko ratište na kojem se borila ova postrojba.  Ovoga puta su uz pripadnike te  brigade  Liku  posjetili roditelji i članovi obitelji poginulih branitelja. U središtu Gospića najprije su položeni  vijenci i zapaljene svijeće kod zgrade Županije gdje su poginula četvorica pripadnika 128. brigade, a potom i podno spomenika  poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata.  U ime  udruge «Sveti Vid» nazočnima se obratio predsjednik Ivan Štrković koji je s ponosom istaknuo kako su Riječani tijekom Domovinskog rata daleko od svojih domova branili Hrvatsku i  pri tome ih  25-ero položilo svoje živote.  Nazočne je u ime Grada Gospića pozdravio zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan.

– Čast mi je što sam danas ovdje s braniteljima i članovima vaših obitelji i što vas mogu pozdraviti u ime gradonačelnika Grada Gospića g. Milana Kolića, u svoje osobno ime, kao i u ime svih građana ovoga grada heroja. Kada je Domovini bilo najteže, kada je naš grad bio u plamenu i svakodnevno bestijalno razaran vi ste pritekli u pomoć i dali ste veliku, nemjerljivu žrtvu. To se ne zaboravlja i nadam se da ćemo naredne godine svi zajedno dostojno obilježiti 20-tu obljetnicu od  početka rata te odati dužnu počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, rekao je zamjenik gradonačelnik Ivan Biljan.

Izaslanstvo Ličko-senjske županije predvodila je tijekom komemoracije Valentina Bublić, pročelnica Odjela za društvene djelatnost, a počast poginulima odalao je i izaslanstvo Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Grada Gospića. Riječi molitve predvodio je pomoćni gospićki vikar don Anđelko Kaćunko. Karavana Udruge 128.  brigade HV  obišla je  područje Korenice, Ljubova, Čanka i Perušićke kose kako bi se prisjetili ratnih dana i dijelova bojišnice koju su štitili. Kroz 128. brigadu HV tijekom četiri ratne godine prošlo je više od 7000 vojnika.

M. S.