Premda je već u nedjelju temperatura zraka ponegdje u Dalmaciji bila blizu 40 °C – danas će biti još i viša! Gotovo diljem cijele Hrvatske bit će vrhunac toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, javlja HRT.

Najviša temperatura zraka u većini će mjesta biti 35 °C i viša, a osobito u unutrašnjosti Dalmacije i oko 40 °C. Pritom su ponegdje mogući i novi temperaturni rekordi. Osim vrućine, koje će biti i u nižem gorju, mnogima bi mogla smetati i sparina pa se preporuča smanjiti aktivnosti na otvorenome, a i ne zanemarivati ostale savjete, uobičajene kod iznimno vrućih dana. I ne zaboraviti i na biljke i životinje!

Na istoku zemlje će biti sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 22 °C, a najviša dnevna od 35 do 38 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako – sunčano i vruće, uz vrhunac toplinskog vala s najvišom dnevnom temperaturom zraka i do 38 °C.

Manje vruće bit će u gorju i na sjevernom Jadranu – do 35 °C – a u unutrašnjosti Istre moguće i do 37 °C. Prevladavat će sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, a zatim tijekom dana jugozapadnjak.

U Dalmaciji vedro i vruće, uz vrhunac toplinskog vala u njezinoj unutrašnjosti – moguće ponegdje i oko 40 °C. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, a more malo do umjereno valovito.

I na jugu Hrvatske sunčano i vruće, uz malo nižu temperaturu zraka nego na srednjem dijelu. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a temperatura mora od 24 do 27 °C.

L.O./DHMZ