U odlično popunjenoj sportskoj dvorani Srednje škole Plitvička jezera u Korenici večeras su publici „bridjeli dlanovi“. Krivce za to valja potražiti u još jednoj odličnoj proredbi, 4. Folklornoj večeri koju su organizirali HKUD „Korenica“ iz Korenice, Turistička zajednica općine Plitvička jezera i Općina Plitvička jezera. U ime domaćina nazočne je pozdravio načelnik općine Boris Luketić. Zahvalio se na dolasku prijateljima iz drugih gradova, a posebno je istaknuo zalaganje HKUD-a „Korenica“ jer domaći folkloraši njeguju, čuvaju i izvode elemente hrvatskoga etnosa Like, pomlađujući svoje redove, neumorno prenoseći to bogatstvo tradicije iz generacije na generaciju. To se večeras vidjelo i čulo tijekom nastupa tamburaških skupina i mlađeg uzrasta HKUD-a „Korenica“. Vidjeli smo i čuli nastupe KUD-a „Kraljica Katarina“ Donji Lapac, KUD-a „Ljeskovac“ Vinkovci, Crkvenog zbora „Fra Vjekoslav Mićuda“ Vinkovci, KUD-a „Dalmacija“ Dugi Rat i domaćina iz HKUD-a „Korenica“.
Uz buran pljesak publike na pozornici su se izmjenjivale živopisne narodne nošnje, a izvođači su se predstavljali s djelićem prebogatog glazbeno-plesnog opusa krajeva odakle dolaze. Samo je Crkveni zbor iz Vinkovaca nastupio bez nošnji, odjeven u današnje ruho. Kada su složno zapjevali duhovnu pjesmu „Happy Day“ publika ih je gotovo cijelo vrijeme pratila pljeskom pa im ritam sekcija nije niti trebala. Njihov sretan dan bit će i sutra kada će nastupiti tijekom nedjeljne mise u crkvi sv. Jurja.
Neki od izvođača i KUD-ova nastupaju kao gosti u Korenici od početka organiziranja ove Folklornih večeri. Kako je u nekoliko navrata govorila voditeljica, stvorena su prijateljtva koja prožimaju ljubav prema glazbi, tradiciji i hrvatskom etnosu.

L. O.