„Jesen u Lici“ od danas je punoljetna! Prevalila je ova manifestacija dugi put da bi danas bila ono što jest: najatraktivnija i najveća sajamska priredba ove vrste u Hrvatskoj. Sve ove godine organizatori, Ličko-senjska županija LIRA i na početku Udruga „Kap života“, tvrdoglavo su se opirali tenzijama što su se osjećale  svake godine. Nikako nisu dopuštali da se među tradicijske zanate i proizvode „uguraju“ masažeri, moderno posuđe i druge tehnološke inovacije. „Jesen u Lici“ ostala je dosljedna prvotnoj potki temeljenoj isključivo na tradiciji. Ima u svemu ovome nešto što organizatori rijetko ističu.

Lika nije siromašna, Lika je raj na Zemlji!

Sasvim nepravedno Ličani su oduvijek bili pretjerano skromni. Naša povijesno-tradicijska niša bila je zapostavljena zbog  vlastite (i vrlo pogrešne) spoznaje po kojoj su sir škripavac, basa, med,  zelje i meso, krumpir, uštipci, janjetina i rakija odraz siromaštva ličke kuhinje. Dodamo li ovdje i druge etno-elemente vezane uz tradicijsko ruho, uporabne predmete, kulturu i sve ostalo, čini se da smo sami sebe stoljećima potiskivali u drugi plan. „Jesen u Lici“ i u tom je smislu načinila u ovih 18 godina znatan pomak.

U 10 sati bit će otvoren veliki šator na Trgu Stjepana Radića u Gospiću. Ponovno će se pred posjetiteljima naći pomno birane delicije, ruho, uporabni predmeti i mnoštvo „svega i svačega“. Župan Milan Kolić sa suradnicima tada će započeti „okrugli stol“ gdje će brojne strane diplomate upoznati s mogućnostima najveće i najljepše hrvatske županije. Program trodnevne izložbe atraktivniji je i raznolikiji nego li ikada prije, a očekuje se da će ovogodišnju  priredbu „vidjeti, osluhnuti i kušati„ više od 10 tisuća ljudi!

L.O.