Privremeni prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine u gospićkoj sportskoj dvorani od sutra u funkciji

Priopćenjem za medije javnosti se obratio Županijski stožer Civilne zaštite Ličko-senjske županije. Prenosimo ga u cijelosti.

Odlukom Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH od 5. ožujka o mobilizaciji Gradske sportske dvorane, od 7. ožujka u istoj će biti privremeni prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine.

Nastavak ispod oglasa

Svrha privremenog prihvatnog centra je da se izbjeglice sigurno smjeste, evidentiraju, dobiju osnovnu zdravstvenu zaštitu te u što skorijem roku upute na druge lokacije u kojima bi imale adekvatan smještaj koji je osiguran na cijelokupnom području Ličko-senjske županije.

Među osobama koje su ratna razaranja prisilila da napuste svoje domove većinom su žene i djeca.
Kako bi se izbjeglim ljudima i djeci pomoglo uspostavljen je i sustav podrške koji će ukrajinskim obiteljima pružiti zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć koja će im omogućiti prilagodbu i suočavanje s traumama koje su proživjeli.

Danas je održan zajednički sastanak predstavnika Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije i Stožera civilne zaštite Grada Gospića na kojem su nazočili predstavnici svih angažiranih interventnih službi u koje su uključeni Crveni križ, HGSS, Komunalac Gospić, JVP Gospić, PP Gospić, a ujedno su imenovani voditelj i njegovi zamjenici za upravljanje privremenog prihvatnog centra koji se nalazi u Gradskoj sportskoj dvorani Gospić.
Kako bi se što kvalitetnije uspostavila koordinacija između državnih, županijskih te nadležnih službi gradova i općina s područja Ličko-senjske županije u uspostavljanju sustava prijema i smještaja izbjeglica, za voditelja prihvatnog centra Gospićke sportske dvorane imenovan je Joso Živković iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Uz pomoć Vlade Republike Hrvatske i Ravnateljstva Civilne zaštite 100 kreveta i kompleti posteljine osigurani su iz državnih robnih zaliha.

Zahvaljujući logističkoj podršci Ravnateljstva Civilne zaštite bit će osigurana prehrana smještenih osoba u privremenom prihvatnom centru.

ŽUPANIJSKI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE
LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

Načelnica Stožera i zamjenica župana Ličko-senjske županije
Jasna Orešković Brkljačić