„Problematika proizvodnje krme na ličkim travnjacima – stanje i mogućnosti“

Kako bi se pospješila poljoprivredna proizvodnja Ličko-senjska županija je u suradnji sa Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizirala danas prezentaciju na temu „Problematika proizvodnje krme na ličkim pašnjacima – stanje i mogućnosti“. U dvorani Kulturno-informativnog centra u Gospiću profesor sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Josip Leto održao je danas uvodno predavanje u provedbi projekta „Poboljšanje produktivnosti ličkih travnjaka“, čiji je nositelj Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a čiju provedbu će sufinancirati Ličko-senjska županija u suradnji s Gradom Gospićem.
U uvodnom dijelu predavanja govorila je Ana Rukavina Stilinović, pročelnica Odjela za gospodarstvo Ličko-senjske županije koja je ustvrdila kako moderan pristup poljoprivrednoj proizvodnji počiva na spoju teorije i prakjse, novih saznanja struke, pretočenih u iskustvo ličkih poljoprivrednika. Ovim projektom bit će pokriveni karakteristični travnjaci Like, a prof. Leto istaknuo je ciljeve i očekivane rezultate ove edukacije.
-Lika apsolutno ima jako velike potencijale u tom smislu i oni su puno veći nego što ih se koristi. U stručnom smislu to je prije svega utvrđivanje trenutne produktivnosti i hranidbene vrijednosti krme s ličkih travnjka, pri čemu na odabranim oglednim farmama treba predložiti mjere poboljšanja prinosa i kvalitete travnjaka te predložiti najpovoljnije i najučinkovitije mjere borbe protiv paprati na travnjacima, uz edukaciju uzgajivača vezano za utjecaj količine i sastava voluminoznih krmiva na zdravlje i proizvodnost goveda, ovaca i koza. Ovo je prvo u nizu predavanja i uvjeren sam da će zbog dobrog zanimanja uzgajivača stoke taj serijal biti nastavljen, rekao je dr. sc. Leto.
Prezentaciji su sudjelovali mnogi uzgajivači goveda, ovaca i koza s područja Ličko-senjske županije, kao i predstavnici institucija uključenih u poticanje razvoja poljoprivrede.

M. S.

Nastavak ispod oglasa