Prodavača nedostaje, slabo zanimanje za ovaj poziv

Zadnji podaci Zavoda za zapošljavanje-Područne službe Gospić govore kako je trenutno najdeficitarnije zanimanje u Ličko-senjskoj županiji-prodavač. Na ovaj su način prodavači (i prodavačice) u potražnji od strane poslodavaca daleko prestigli doktore. Nazvali smo i zatražili za informacije ravnatelja Strukovne škole Gospić prof. Ivana Oreškovića. Podatke smo dobili „kao iz rukava“:

-Naša škola osposobljava mlade ljude za šest struka, odnosno zanimanja. To su ekonomisti, elektro-mehaničari, kuhari i konobari, medicinska struka, komercijalisti i strojari, rekao nam je ravnatelj Orešković. Dodao je kako prodavače educira Srednja škola Otočac.

Nastavak ispod oglasa

Ravnateljica ove ustanove prof. Adela Rukavina itekako je upoznata sa stanjem na tržištu rada.

-Pratimo tu situaciju i čudi nas da mladi ne žele u prodavače. Odmah nakon trogodišnje škole mogli bi se lako zaposliti jer trgovački centri traže upravo prodavače. Prijave za upise otvorene su do 22. srpnja, a nama se do sada prijavilo svega petero djece za to zanimanje. Da ih se skupi barem 7-8 mogli bismo imati razredno odjeljenje. Nema dovoljno prijava pa nam po toj dinamici kao ustanovi  prijeti gubitak prava školovanja prodavača, rekla nam je ravnateljica prof. Adela Rukavina dodavši kako djeca i roditelji uglavnom žele upisati četverogodišnje školovanje.

M.S.