Projekt od velike važnosti za svaku školu!

Osnovna škola „dr. Franjo Tuđman“ iz Ličkog Osika uvijek je u novim projektima, elokventna za javnost i poseže za novim znanjima. Pri tome je po mnogo čemu „prva među jednakima“, uvijek u trendu, uvijek „in“. Podaci koje nam je poslala školska psihologinja Paola Medved tek su jedan od mnoštva školskih projekata koji se upravo provode u ovoj ustanovi. 

-Radi se o europskom projektu prevencije ranog napuštanja škole i školskog neuspjeha, primjenom inkluzivnih strategija i uz bolju suradnju roditelja sa školom. Naziv projekta je  Early School Leaving Prevention through the implementation of Inclusive Methodologies and other strategies. Role of the families. Naziv projekta na hrvatskom je „Mijenjamo škole, mijenjamo živote.“

Nastavak ispod oglasa

Na prvoj i zadnjoj fotki u privitcima smo mi, sudionici posjete u grad Murcia u Španjolskoj prošlog prosinca, a to su  projektni timovi Španjolske, Rumunjske, Bugarske, Portugala, Grčke i nas dvije iz Hrvatske: Marina Nekić, učiteljica engleskog jezika u našoj školi i ja. Sve ostalo su učionice, nastavni materijali iz škola koje smo posjetili, a to su škole koje promiču inkluzivnost, a posjetili smo ih kao primjer dobre prakse, navodi Paola.

Ciljevi projekta su odgovoriti na potrebe učenika iz vulnerabilnih grupa (socijalno ugroženi, etničke/manjinske grupe, psihofizičke/razvojne poteškoće i sl.) Zatim podrška učiteljima s upoznavanjem i primjenom inovativnih praksi, s ciljem unaprjeđivanja škole, obogaćivanja kvalitete procesa obrazovanja u školi i na koncu je neizostavna roditeljska podrška učiteljima, u ostvarivanju gore navedenih ciljeva. Ovaj nadasve važan projekt započeo je još u rujnu 2019 i potrajat će do konca naredne godine. Vrijednost projekta je130.894EUR. Paola još dodaje:

-Budući da je glavna svrha i smisao ovog projekta prevencija ranog napuštanja škole, promocija i implementacija inkluzivnog školstva uz podršku roditelja, stručni tim naše škole je prepoznao, da bi naša škola sudjelovanjem u projektu mogla mnogo naučiti i unaprijediti, te smo se spremno odazvali sudjelovanju. Suočeni mnogobrojnim izazovima koji su se pojavili uslijed pandemije Covid-19, nastavak projekta doimao se neizglednim, no nekoliko mjeseci kasnije, glavni projektni team iz Španjolske dobiva dozvolu za produljenjem projekta do kraja 2021., što će nam omogućiti da prilagodimo ciljeve epidemiološkim izazovima trenutne situacije, te da pokušamo ostvariti svrhu ovog projekta u najvećoj mogućoj mjeri koja je ostvariva u ovom trenutku i nadolazećoj godini. Smatramo da je bitno, da se dobre priče ne prekidaju tijekom pandemije, jer život mora ići dalje. Naša djeca zaslužuju najbolje i u izazovnim vremenima. Sudjelovanjem u ovom projektu, nastojat ćemo primijeniti nešto novo, neka nova inkluzivna znanja, koja su se donekle već primjenjivala, no sporadično i u manjoj mjeri, budući da je navedeno mnogo ovisilo o individualnom načinu i izboru rada učitelja, a sada bi se nastojalo kontinuirano educirati i poticati na primjenu znanja koja učimo kroz ovaj projekt, rekla nam je psihologinja Paola Medved

Poseban Kutak na službenim stranicama ove Škole bit će posvećen ovome važnom projektu.

M.S.