Za sutra je Udruga GTF iz Zagreba najavila  završnu konferenciju projekta „Roma-li“ vezano uz jačanje kapaciteta lokalne uprave i  osnivanje Udruge mladih Roma u Ličko-senjskoj županiji. U hotelu „Zvonimir“ u Otočcu  predsjednica GTF-a Mary Ann Rukavina Cipetić okupit će pripadnike romske populacije, kao i predstavnike nekoliko udruga kako bi im prenijela temeljni cilj  projekta: osnaživanje i bolja zastupljenost romskih manjinskih interesa kroz izgradnju kapaciteta mladih Roma u Ličko-senjskoj županiji, udruživanje s romskim organizacijama civilnog društva (OCD) i podizanje svijesti zajednice i institucija. Projekt se provodi u sklopu Nacionalnog programa za Hrvatsku u okviru programa IPA – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2012. godinu: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguranje učinkovite provedbe standarda EU u provedbi ljudskih prava. Projekt je  financiran od strane Europske Unije i sufinanciran od Ureda za Udruge Vlade RH.

Ima  li u Lici Roma?

Tijekom brojnih skupova javnosti su prezentirani rezultati po kojima se na prostoru Ličko-senjske županije žive dvojica(2) deklariranih Roma (navodno su ovo rezultati zadnjeg popisa stanovništva). Izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti ustavna je kategorija i pravo svakog građanina na izbor. Proljetos su mještani Markova Sela pored Perušića organizirali prosvjed u kojemu su se izjasnili kao Hrvati, a za bilo kakvu poveznicu s Romima nisu željeli niti čuti. S druge strane u Gospiću je nedavno osnovana udruga Hrvata romske populacije , a Grad Gospić im je dodijelio i radni prostor.

Projekt koji će se sutra nadalje definirati u Otočcu za jedan od ciljeva ima  bolje informiranje romske zajednice o vlastitim ljudskim pravima i mehanizmima zaštite, kao i pomoć za omogućavanje društveno-ekonomskog osnaživanja, uključujući i pristup obrazovanja i (samo)zapošljavanja. U sklopu  projekta osnovana je u Otočcu i nova udruga mladih Roma „Spretne ruke“, kao poruka mlađe populacije koja želi živjeti od svoga rada.

L.O.