Među udrugama s područja Općine Brinje teško je nekoga izdvojiti jer svaka ispunjava svoju društvenu zadaću i daje doprinos boljitku područja u kojemu djeluje. Ipak Udruga žena “Pavenka” ima podosta specifične zadaće. Ova je udruga potpisala ugovor za provedbu projekta “Društveno – kulturni centar u Općini Brinje”. U predloženom projektu naglašava se kako  je riječ  o uspostavi funkcioniranja prostora koji su u javnom vlasništvu, kao i provedbi aktivnosti koje su istaknute  projektnim prijedlogom. Nakon održavanja početne konferencije na kojoj je predstavljen projekt i nakon zapošljavanja koja su predviđena tim projektom krenulo se u provedbu mnogih aktivnosti. 

Početkom mjeseca rujna u Općini Brinje započelo se s aktivnom provedbom projekta “Društveno-kulturni centar u Općini Brinje” održavanjem svakodnevnih radionica različitog sadržaja prilagođenim svim dobnim skupinama stanovništva. Široka je lepeza različitih radionica koje se nude građanima: od sportsko-rekreativnih, tradicijskih, kulinarskih, filmskih radionica, večeri poezije, društvenih igara, tečaja stranog jezika, informatike, plesnih radionica, radionica zdrave prehrane i ekološkog uzgoja. Dakle, mislilo se na širu populaciju sugrađana i njihove različite potrebe i ukuse. Rezultat ovih nastojanja i aktivnosti očituje se u tome da interes građana za sudjelovanjem na navedenim aktivnostima sukcesivno raste. U narednom razdoblju namjera udruge je proširiti i obogatiti ponudu društveno-kulturnih događanja i time unijeti živost i dodatno animirati građane   u ovoj maloj, ali istodobno vrlo perspektivnoj općini.

Pri tome svakako treba istaknuti sportsko-rekreativne aktivnosti za mlade i starije sugrađane putem kojih je omogućena besplatna rekreacija svima zainteresiranima kojima su na raspolaganju moderne sprave za vježbanje i održavanje dobre kondicije i fit-forme. Dobra je posjećenost radionica prilagođenih djeci poput književnih večeri i filmskih večeri. Djeca su oduševljena crtanim filmom i čitanjem priča koje su pripremljene za njih pa su svakako zainteresirana za ponovne susrete. Velika su očekivanja od ovog projekta koji je u začecima, ali uz kvalitetnu suradnju svih dionika u projektu i interes stanovništva za društvene i kulturne sadržaje svakako ima potencijala i budućnost. 

Predložene aktivnosti se financiraju u sklopu projekta “Društveno-kulturni centar u Općini Brinje” čiji je nositelj Udruga žena “Pavenka”, u partnerstvu s Općinom Brinje, DVD-om Brinje i Zakladom “Kajo Dadić”. Ukupna vrijednost projekta koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” iznosi 1.928.771,26 kn . 

Udruga „Pavenka“ poručuje kako se provedbom ovog projekta potiče  društveni i kulturni razvoj lokalne zajednice, kao i podizanje kvalitete života građana kroz predložene aktivnosti.

L.O.