Ne tako davno pisali smo o neciviliziranom i bahatom ponašanju pojedinih vozača koji bez razmišljanja svoje automobile parkiraju gdje god stignu, poglavito na mjestima koja su označena za vozače invalide. Tom prigodom izdvojili smo i podatak da je Ured državne uprave u Ličko senjskoj županiji izdao 297 važećih znakova pristupačnosti sukladno Pravilniku o znaku pristupačnosti, odnosno oznaka vozačima s invaliditetom koji ostvaruju pravo parkiranja svojih automobila na za to predviđena i označena mjesta.

Kako je naš tekst „zapeo“ za oko pojedincima koji su se osjećali prozvanima te su reagirali na način da su nas uputili da provjerimo što po pitanju neciviliziranog parkiranja rade i neke druge gradske službe u kojima rade (sjede) osobe koje primaju plaću, a trebale bi obavljati poslove svojevrsnog nadzora, potrudili smo se provjeriti i prikupiti i te podatke.

Nakon objavljenog teksta reakcije su bile više nego očite, poglavito od strane policijskih službenika, koji su se uhvatili „olovke i papira“ i počeli pisati prekršaje, istini za volju, ne vodeći računa da su se prilikom provođenja postupaka i sami nalazili u prekršajima vezanim za parkiranje službenih vozila.

Spomenut ćemo da su policijski službenici PU LS u 2014. godini zbog počinjenog prekršaja zbog nepropisnog parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, sankcionirali ukupno 56 vozača, i to na području Policijske postaje Gospić 25, Policijske postaje Otočac 10, Policijske postaje Senj 10, Policijske postaje Novalja 9 i Policijske postaje Karlobag 2. Najčešći lokaliteti činjenja ove vrste prekršaja su kod Opće bolnice u Gospiću, zgrade FINA-e u Otočcu te kod pojedinih trgovačkih centara u Gospiću, Otočcu i Senju.

Kako gradovi  Novalja i Gospić imaju prometne redare kojima je također posao da obavljaju nadzor parkiranja vozila, dobili smo i njihova izviješća o poslovanju jer su to „neki“ tražili.

Tako u Novalji kažu da u zimskom periodu (od 15.9. do 15.6.) obavljaju nadzor većinom samo u širem centru mjesta gdje se u prosjeku mjesečno kazni desetak vozača, od toga polovina na mjestu za invalide.

„Domaće stanovništvo upoznato je s našim radom tako da se 80% posto kazni odnosi na vozače koji dođu iz vana. One vozače koje zateknemo pri pokušaju nepropisnog parkiranja upozorimo te se oni otiđu parkirati na parking. U ljetnom periodu od 15.6. do 15.9. radimo s koncesionarom koji ima pauk službu tako da se tada naš djelokrug rada odnosi na cijelo područje grada ne samo kroz kažnjavanje, nego i kroz regulaciju samog prometa. Samo kažnjavanje i premještanje automobila u sezoni iznosi oko 600. Sama kultura vozača nije baš na nekom nivou pogotovo u sezoni kada se većinom radi o vozačima iz drugih država“ – izvijestio nas je prometni redar iz Novalje Miljenko Badurina.

I grad Gospić ima prometnog redara. O njegovom radu i postupanju dobili smo pojašnjenje da su poslovi prometnog redara započeli 14. travnja 2014. godine, a do 31.12.2014. godine  izdano je 90 kazni (obavijesti o počinjenom prekršaju), od čega se 28 odnosi na parkiranja na mjestima rezerviranima za invalide. Prometno redarstvo grada Gospića je u istom periodu izdalo i 76 upozorenja (opomena), što nas dovodi do podatka da je napravljeno 166 postupanja po pitanju djelokruga rada prometnog redara.

Treba dodati da ostali gradovi i općine u Ličko senjskoj županiji nemaju prometne redare.

Dražen Prša