Promocija nove knjige Silvane Vranić

0

U organizaciji Matice hrvatske Ogranak Novalja u petak 26. listopada 2012. održano je predstavljanje knjige ”Govori sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu, 2. morfologija” autorice dr. sc. Silvane Vranić.

Na predstavljanju su govorili Dražen Peranić, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Novalja te dr. sc. Iva Lukežić i dr. sc. Sanja Zubčić koji su okupljenima predstavili autoricu te govorili o vrijednosti ovog djela.

Oglas

Radi se o znanstvenom djelu u kojem autorica proučava na koji se način riječi u govoru stanovnika otoka Paga oblikuju i mijenjaju. To je svojevrsni nastavak autoričine knjige Govori sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu, 1. fonologija, iz 2002. godine.

Posebna vrijednost knjige je i u tome što dokumentira govor čakavskog dijela otoka Paga za buduće generacije

Autorica se je ovom prilikom zahvalila svima koji su imali volje i vremena pomoći joj u stvaranju ove knjige.

Silvana Vranić rođena je 1961. g. u Rijeci. Magistrirala je na Poslijediplomskome studiju lingvistike pri Filozofskome fakultetu u Zagrebu 1993. Doktorsku disertaciju Čakavski ekavski dijalekt: sustav i podsustavi obranila je 1999. na Filozofskome fakultetu u Rijeci.
Dobitnica je Nagrade Josip Juraj Strossmayer 2006. za područje humanističkih znanosti za knjigu Čakavski ekavski dijalekt: sustav i podsustavi. Od ove godine izabrana je za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Silvana Vranić redovni je profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

M.Š.