U sklopu obilježavanja 6. Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki koji počinje 09. svibnja 2016. godine, JU NP Sjeverni Velebit predstavit će novi stručni vodič “Od sjemenke do ploda”, o drvenastim vrstama Parka.

Autori vodiča su dr. sc. Dario Kremer, voditelj Farmaceutskog botaničkog vrta „Fran Kušan“ Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i Irena Krušić Tomaić, stručna savjetnica-šumarica u NP Sjeverni Velebit.

Knjiga predstavlja popularno – stručni vodič kroz floru drvenastih biljnih vrsta (njih čak 119) koje rastu na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Svrha mu je omogućiti čitatelju da na najlakši i najbrži način prepozna drvenaste vrste prilikom razgledavanja Nacionalnog parka. Vodič je napisan tako da se njime mogu služiti dobri poznavatelji biljnoga svijeta, ali i oni koji se s drvenastim biljkama tek usputno susreću. Opisi vrsta napravljeni su detaljno, uz korištenje stručnih izraza i namijenjeni su ponajprije onima kojima je bliska stručna botanička terminologija. Oni manje stručni trebali bi u Vodiču predstavljene vrste prepoznati na temelju brojnih fotografija u boji kojima je popraćen opis svake vrste.

Vodič će predstaviti jedan od autora dr. sc. Dario Kremer i recenzent knjige prof. dr. sc. Antun Alegro s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predstavljanje će se održati u utorak, 10. svibnja, u 18:00 sati u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu.

L.O.