Još se uvijek ne nazire okončanje političke krize u Ličko-senjskoj županiji. Započelo je koncem prošle godine kada je tijekom zadnje Županijske skupštine održane na Silvestrovo 2018. srušen Proračun. Tome činu prethodila su uvjeravanja većinskog HDZ-a na čelu s predsjednikom županijske organizacije Marijanom Kustićem kako je predloženi proračun uravnotežen i kvalitetno pripremljen. Isto su tvrdili i drugi. Umjesto obećanja uslijedio je hladan tuš jer su vijećnici nekih političkih stranaka tijekom glasovanja uglavnom bili suzdržani, osim sedmorice HDZ-ovaca koji su se kasnije priklonili županu Darku Milinoviću. Budući da na spomenutu sjednicu nisu došli predstavnici SDSS-a, prijedlog proračuna je srušen s većinom suzdržanim glasova, što je bio presedan u političkoj praksi RH.

Nakon provedenih prijevremenih izbora HDZ je oslabio i sada ima 14 manata, HSP se popravio i ima šest ruku, a nova snaga je Nezavisna lista Darka Milinovića koja je osvojila osam mandata. Tu je i „Bura propmjena“ sa tri i SDSS sa nepromjenjena dva mandata. Sindrom „rogova u vreći“očitovao se već na konstituirajućoj sjednici jer je Marijan Kustić inzistirao da se za predsjednika Županijske skupštine glasa tajno, pri čemu je on bio jedini kandidat za to mjesto. Iako je imao kvorum za tu odluku, od nje je odustao jer su „prštale“ primjedbe kako je tajno glasovanje nepoznata praksa pri donošenju odluka u ovakvim slučajveima. Na ponovljenoj sjednici situacija se smirila, glasalo se javno i Marijan Kustić je jednoglasno izabran za novog predsjednika toga tijela. Činilo se da su svi vijećnici i klubovi postali svjesni svojih odgovornosti, ali valja imati na umu da je tome glasovanju prethodila mala politička konklava tijekom koje je Kustić došao na sastanak HSP-a. Poslije su novinari dobili neuvjerljiva i stupidna pojašnjenja kako se „razgovaralo o ljubavi i nogometu“. Bez obzira na ove floskule uoči i nakon glasovanja, nakon izbora Kustića za predsjednika činilo se kao da je riječ o nekoj drugoj Županijskoj skupštini, s obzirom s koliko su se truda svi vijećnici željeli pokazati u plebiscitarnom svjetlu, lišeni pomanjkanja (ne)kulture dijaloga iskazane samo dan ranije.

Nova sjednica zakazana je za četvrtak, 2. svibnja. Tome su prethodila javna uvjeravanja kako je novi prijedlog proračuna za 2019. sada kvalitetnije pripremljen, nego li onaj prošli. O prijetvornosti lokalne politike smo već pisali, istaknuvši kako je sigurno to da-ništa nije sigurno. Obećanja su se davala i kršila i ranije, a rušenje novog prijedloga proračuna značio bi nove izbore za Županijsku skupštinu i župana. Vinovnici ovog političkog cirkusa bi zacijelo drukčije reagirali kada bi iz svojih džepova „keširali“ milijun kuna, koliko su sve nas stajali ponovljeni izbori. U taj milijun se ne uračunavaju troškovi kampanje pojedinih stranaka.

Pretpostavku po kojoj ništa nije sigurno mnogi vide i u otkazanoj sjdnici koja se trebala održati u travnju uoči Uskrsa. Službenog pojašnjenja njezine odgode nije bilo, iako su se „spinovi“ odnosili na veliku produhovljenost većine sudionike ličke političke scene. Onih istih koji se tajno sastaju „zbog ljubavi i nogometa“.

Župan Darko Milinović nije komentirao to otkazivanje, ali je rekao da je Skupštini predložio proračun na iznos od oko 376.168.000 kuna. Po prvi put u svojoj povijesti Županija postoji nema duga, dokje suficit 5,3 milijuna kuna. Od 136 milijuna kuna izvornih prihoda 87 posto, tj. 118 milijuna kuna, usmjerava u razvojne projekte. Ukoliko se unatoč datim obećanjima ovaj proračun sruši, iz naših džepova će se keširati novi izbori. Dočekamo li takav scenarij, onda će prijetvornost lokalne politike, kod nekih aktera, doseći zaista neslućene dimenzije.

M. S.