Proslav župnog zaštitnika u Prozoru – “Križeva”

Danas na blagdan Uzvišena Svetog Križa istoimena župa u Prozoru iz otočkog dekanata proslavlja svog zaštitnika. Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je i propovijedao vlč.Ivica Miškulin župnik iz Ličkog Lešća i Prozora u zajedništvu s don Jurom Ladišić pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

U svojoj homiliji propovijednik je kazao:Legenda kaže da je carica Jelena, majka rimskog imperatora Konstantina, odlučila pronaći Isusov križ. Kažu da su pronađena tri križa ispod Golgote. Da bi saznali koji je Isusov, našli su teško bolesnog čovjeka koji se približio križevima i doticao ih. Dotaknuvši jednog od njih ozdravio je, te su zaključili da je to Isusov križ. Zato se taj dan zove uzvišenje Sv. Križa, tj. Bog je uzvisio, proslavio drvo križa čudom ozdravljenja. Tad su komadići sv. Križa bili razaslani po crkvama ondašnjega svijeta, da se čuvaju i štuju. Križ kao drvo sigurno nema nikakvu posebnu vrijednost. Ali kao drvo koje je nosilo Isusovo tijelo, po kojem je kapala njegova krv, kao drvo na kojem je izgovarao posljednje riječi svoje ljudske povijesti, kao drvo na kojem je visio Spasitelj, ono je posvećeno jer nosi pečat njegove prisutnosti.

Nastavak ispod oglasa

Stvoritelj nije stvorio čovjeka da nosi križ. Ni Isus nije nosio križ zato da ga mi častimo. Križ je križ, križ je patnja. Nije Isus nosio križ zbog uživanja u boli, ne, nego je trpio radi našega spasenja. Isplati se u svagdašnjici nositi križ ne radi patnje, boli, nego radi spasenja.

Euharistijsko slavlje animirao je za orguljama Karlo Kvaternik uz vodstvo s.Krešimire Vuleta, a otpjevni psalam pjevala je Ivana Bunjevčević.

( b )