Prošlo je 20 godina od kada je Papa Ivan Pavao II.  na današnji dan, 25. svibnja 2000. godine svečanom poslanicom, bulom, proglasio osnivanje Gospićko-senjske biskupije. Prvim biskupom imenovan je mons. dr. Mile Bogović.

U toj prigodi gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović proslavio je svetom misom 20 godina od biskupskog ređenja i 80 godina života. U gospićkoj katedrali Navještenja blažene djevice Marije  predvodio je koncelebriranu svetu misa, a propovijedao je šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas. U uvodnoj riječi biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić zahvalio se na Božjoj providnosti i razumijevanju potreba vjernika na ovim prostorima koje je prepoznao tadašnji papa, danas Sveti Ivan Pavao II. Među vjernicima koji su svjedočili današnjem misnom slavlju bili su župan dr. Darko Milinović i gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima.

Potom je u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“ predstavljen  prigodni zbornik „Spašavanje povijesti“ koji govori o znanstvenom, svećeničkom i biskupskom djelu mons. dr. Mile Bogovića. Prije predstavljanja Zbornika okupljenima  se obratio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Zbornik su predstavili dr. sc. Ante Bežen, Božidar Petrač i Bruno Lončarić. „Spašavanje povijesti“ govori o pregalaštvu i znanstvenom radu mons. Mile Bogovića koji je najveći dio svojega života posvetio istraživačkom radu i argumentiranom  definiranju mnogih povijesnih detalja koji su bili nedovoljno poznati ili krivo interpretirani.

M.S./N.M.