BORIČEVAC – Tradicionalno misno slavlje povodom blagdana Male gospe, zaštitnice mjesta okupilo je danas nekoliko stotina hodočasnika, mahom potomaka prognanih i ubijenih Boričevljana. U kolovozu 1941. godine Boričevac i okolna mjesta naseljena Hrvatima napali su tzv. ustanici, mješavina zvijezde i kokarde. Epilog napada bilo je opljačkana i spaljena sela, a cijeli taj pohod ostavio je iza sebe u Donjem Lapcu i okolici oko 430 mrtvih civila hrvatske nacionalnosti.

Njima na spomen misno slavlje u obnovljenoj crkvi Rođenja blažene djevice Marije predvodio je biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović. U svojoj je propovijedi pozvao na oprost i molitvu za ubijene civile i sve nedužne žrtve. Biskup se posebno prisjetio 37 ubijenih žitelja zaseoka Ivezići kod Brotnje, od kojih je dio nedavno ekshumiran iz Dabine jame. Među ubijenim Ivezićima bilo je i desetero djece u dobi od tri do četrnaest godina.
Nakon mise u crkvi je održana pred premijera dokumentarnog filma

Jadranka Matašin
Jadranka Matašin

“Nikad se nisu vratili” snimljenog u produkciji Laudato TV-a iz Zagreba, koji će biti premijerno prikazan u Zagrebu 16. rujna. Novost vezana uz župu Boričevac je i najava obnove zemljišnih knjiga toga mjesta, kako bi se nakon 73 godine ispravila nepravda jer su vlasti nakon II. svjetskog rata nacionalizirale sva imanja prognanih i pobijenih Boričevljana. Predsjednica Udruge Ličana župe Boričevac Jadranka Matašin rekla nam je kako se u neovisnoj i slobodnoj Hrvatskoj ispravak povijesnih nepravdi provodi sporo, uz mnoge birokratske zapreke. S optimizmom ističe kako bi se do konca ove godine zemljišne knjige Boričevca i okolice konačno mogle definirati, što je prvi korak u povratku potomaka Boričevljana, od kojih mnogi žele obnoviti ruševine kuća svojih predaka. Uz članove Udruge Ličana župe Boričevac današnje je okupljanje pomogla i Zajednica prognanika Like, na čelu s predsjednikom Franom Vrkljanom.

M. S.