UDBINA- Kažu da je bolje da nestane sela nego li običaja. Ova stara poslovica sadrži više mudrosti, nego li bi se u prvi mah i pomislilo. Upravo je održavanje starih običaja jedna od zadaća SKD „Prosvjeta“. Ovoga Uskrsa, ili po starinskom pravoslavnom izrazu Vaskrsa, prostorije Prosvjete u Udbini bile su mjesto okupljanja mnogih koji su željeli dati svoj doprinos najvećem kršćanskom prazniku. Ponovno se pokazalo da će udbinska Prosvjeta morati tražiti veće prostorije, jer su i ovoga puta neki od posjetitelja doslovno ostali pred vratima, ali su se kasnije uspjeli natiskati da bi sve vidjeli i čuli.
Da bi se svi osjećali domaćinski pobrinuli su se članovi SKD Prosvjeta iz Udbine, dakle domaćini priredbe koji su sve započeli starim napjevima. Poseban je ugođaj vezan uz drevnu Liku ovoga puta prenesen iz Švicarske. Ličanka Milena Čanković podrijetlom je iz obližnje Srednje gore i članica je udruge „Lička šarenica“. Živi u Švicarskoj već 40 godina, a njezina udruga po cijelom svijetu broji preko 1 500 članova, mahom Lična i njihovih potomaka. Milena je svima čestitala Uskrs recitirajući poeziju tematikom vezanom uz Liku i stare običaje. Sa sobom je donijela i poklone za djecu. Slavljenje Uskrsa nastavljeno je u obližnjem restoranu, a sve je potrajalo do sitnih sati.

Kako je to u Udbini postalo tradicija, u SKD Prosvjetu stigli su i čestitari hrvatske nacionalnosti i na taj način svim dali do znanja da su vjerski blagdani zajedničko bogatstvo, pri čemu „brojenje krvnih zrnaca“ nije samo nepotrebno i nepristojno, nego li pripada u one domene zaostalosti koji u Europi nikada nisu bili dobro došli. Organizatori još jedne uspjele kulturno-vjerske priredbe bili su i ovoga puta članovi SKD „Prosvjeta“ i Srpsko narodno vijeće. Kada je u pitanju Udbina ne treba niti isticati kako je proslava Uskrsa i Vaskrsa protekla u civiliziranom i prijateljskom ozračju, kako i dolikuje slavljenju najvećeg kršćanskog (hrišćanskog) blagdana. Kako rekoše neki na rastanku : dao Bog i mi se opet sastali na godinu“!

L. O./ M. U.