Proslavljen Dan Grada Otočca

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu kod Spomenika hrvatskim braniteljima u Otočcu, danas je započelo svečano obolježavanje Dana Grada Otočca i zaštitnika Sv. Fabijana i Sebastijana.
Vijence su položili i svijeće zapalili u ime Grada gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, predsjednik GV Otočca Slaven Prpić, zamjenik gradonačelnika Nenad Janković, dopredsjednici GV Jelena Janjatović i Josip Orešković. Dužno štovanje i počast odali su i župan Ličko senjski Milan Kolić, zamjenica župana Ivana Tomaš, saborski zastupnik Milan Jurković, vijećnici Grada Otočca, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, MUP-a, HV-a, DVD Otočac, političkih stranaka, zaposlenici gradskih službi …
U Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočca, nakon svete mise u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca.
Svečanost su uz domaćine, gradonačelnika Otočca Stjepana Kostelca, predsjednika GV Otočca Slavena Prpića, gradske vijećnike, uveličali saborski zastupnik Milan Jurković, župan Ličko senjske županije Milan Kolić i zamjenica župana Ivana Tomaš, biskup Gospićko senjske biskupije mns. Mile Bogović, generalni vikar Tomislav Šporčić, gradonačelnici i načelnici susjednih općina i gradova, predstavnici MUP-a, HV-a, predstavnici sudbene vlasti, političkih stranaka, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici javnih poduzeća i ustanova …
Nazočne je pozdravio predsjednik GV Otočca Slaven Prpić koji govorio o Danu Grada Otočca, i izabiru datuma 20. Siječnja i zaštitnika sv. Fabijana i Sebastijana.
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac čestitao je građanima Otočca Dan Grada i izdvojio dio od brojnih aktivnosti koje se provode:
„Racionalizacijom poslovanja i štednjom na svim razinama želimo zadržati normalno funkcioniranje grada, gradskih ustanova, poduzeća i povećavati investicijska ulaganja koja će omogućiti daljnji razvoj. U godinu i pol dana od lokalnih izbora, od naslijeđenog duga, uspjeli smo vratiti 14 milijuna kuna te očistiti sva dugovanja prema dobavljačima, osim 3 milijuna Plinacru i 11 milijuna prema HEP-u, za što je dogovoreno reprogramiranje kroz 10 godina. Imamo stabilnu izvršnu vlast sa stabilnim GV, sastavljenim od svih vijećnika koji podržavaju naš način rada i borbu za boljitak Grada Otočca, bez obzira na stranačka i ideološka opredjeljenja. Demokratizirali smo javni i politički život, nismo smjenjivali direktore, okupili smo stručne kadrove stvarajući ekipu koja će se moći nositi sa problemima. Grad koristio sredstva Fonda za zaštitu okoliša kroz program sufinanciranja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća i program obnovljivih izvora energije obiteljskih kuća u iznosu 2,5 milijuna kn. U 2014. godini Grad Otočac i Komunalac nabavili su specijalno vozilo za odvoz komunalnog otpada te kante i kontejnere u visini od 3,5 milijuna kn. Tu su i gotovi projekti sa tehničkim rješenjima, građevinskim dozvolama, izrađenim studijama izvodljivosti s kojima se kreće u 2015., prema EU fondovima. Rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića „Ciciban“, izgradnja kanalizacije u Fortičkoj ul., vodoopskrba Marković strane i Brlog placa, vodoopskrba u Dabru, uređenje poduzetničkog inkubatora, šetnica uz rijeku Gacku, izgradnja pretovarne stanice za komunalni otpad u Podumu, samo su neki od projekata koji su spremni za aplikaciju.
Kad je riječ o izgradnji turističke infrastrukture, kao najznačajnije projekte koji su u pripremi gradonačelnik Kostelac drži izgradnju interpretacijskog centra u Sincu, Tragom smeđeg medvjeda u Kuterevu, Kamp odmaralište u Otočcu, Gačanski park hrvatske memorije koji je u prvoj fazi izvođenja. Kao jedan od najvećih projekata, gradonačelnik Kostelac je izdvojio komunalni projekt aglomeracije Grada Otočca gdje je komunalno poduzeće u suradnji sa Hrvatskim vodama dobilo odluku o korištenju 5 milijuna kn za projektiranje vodoopskrbe, dok bi cjelokupni projekt bio u konačnici vrijedan oko 50 milijuna kuna. Izdvojio je programe poljoprivrede, osiguranje sredstava za financiranje športa, kulture, udruga, socijalnih potreba i sl… “ – kazao je gradonačelnik Stjepan Kostelac.
„Radit ćemo na dobrobit svih žitelja Grada Otočca, Županije i države nam Hrvatske. Neki nam neopravdano podmeću da razbijamo Županiju, što nije točno. Kao gradonačelniku dužnost mi je voditi brigu o interesima Grada Otočca i njegovih građana u okviru Ličko senjske županije. Nije mi namjera narušavati cjelovitost županije, upravo suprotno. Mi se borimo za Grad Otočac, zalažemo se za jednakost svih u Županiji te da Grad Otočac bude jednak među ostalima“ – kazao je gradonačelnik Stjepan Kostelac.
Župan Ličko senjski Milan Kolić tom je prigodom kazao da je njegova obveza kao župana da se bori za jedinstvo Županije Ličko senjske. Dodao je da ukoliko i postoje nekakve prepreke u smislu političkih boja to se treba prevladati a sve u interesu žitelja jedinica lokalne uprave i samouprave Ličko senjske županije. Aktualna Vlada na čelu sa drugom Milanovićem donosi takve zakone koji se odnose na osnovne prihode lokalnih jedinica samouprave i vidimo koja nam je to poruka. Pokušaji rastakanja Hrvatske, regionalizacije bili su vidljivi na netom završenim izborima za predsjednik RH, no građani su rekli ne. Imat ćete svekoliku pomoć u stručnim službama Ličko senjske županije i osobno kod mene, kazao je župan Ličko senjski Milan Kolić.
Bila je to prigoda da se uruče i javna priznanja Grada Otočca. Nagrade Grada Otočca uručili su gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac i predsjednik GV Slaven Prpić – Streljačkoj sekciji LD „Ravna Gora“ iz Sinca, Milanu Kranjčeviću iz Kompolja, poduzeću „Most“ d.o.o iz Otočca, Ivanu Markoviću porijeklom iz Ličkog Lešća, Josipu Žaniću iz Ličkog Lešća, Nikoli Mariniću iz Kutereva.
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac i predsjednik Zajednice Sportova Grada Otočca Nikola Pemper uručili su i nagrade najboljima u sportu Grada Otočca u 2014. godini: Marku Barkoviću članu KK „Otočac“ , Andrei Bartulac iz TKD „Gacka“ Otočac, Antoniu Krznariću članu MNK „Otočac“, Matei Dujmović TKD „Gacka“ Otočac, Nogometnom klubu „Otočac“.
Dražen Prša